21:17 / 18.01.2020.

Autor: Hrvoje Matejčić/IMS/HRT

Čopori vukova sve češće na području Korenice

Foto: David Mark/Pixabay

Foto: David Mark/Pixabay

Foto: - / -

Zima bez snijega, ali s hladnim jutrima probudila je nagon ličkih vukova koji su posljednjih dana na području Korenice zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi.
Zima bez snijega, ali s hladnim jutrima probudila je nagon ličkih vukova koji su posljednjih dana na području Korenice zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi. Stručne službe u Nacionalnom parku Plitvička jezera stanje ipak ne smatraju alarmantnim i potvrđuju da već godinama prate tri čopora koja vladaju tim dijelom Like.

Stočari podno Plješevice muku muče s ličkim predatorima. Zdeno Ramljak iz Korenice kaže da postoji čopor od sedam vukova.

- Oni su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema, kazao je.

Njegovih 80 goveda, koja su na vanjskoj paši uz zaštitu električnog pastira i pasa, pretrpjelo je napad. Dvije su krave zaklane, a od tisuću ovaca sedam ih je doživjelo istu sudbinu.

- Kad je čopor od sedam, osam vukova i psi se povlače, kaže Ramljak.

Svako toliko stočari se susreću s čoporom. Katkad ih uspiju rastjerati, a katkad priroda bude jača.

- Dotjerali smo ovce iz polja pošto je bilo gadno vrijeme tu, oni su došli za nama za ovcama i oko osam sati oni su uletili njih sedam i tri ovce i ovna su zaklali, a imali smo naklanih sedam ovaca, Saša Delić iz Grabušića.

Plješevički čopor koji kruži oko Korenice ne preza ni od približavanja kućama i ljudima. Oštećeni stočari kažu pak da i ako dokažu da im je stoku napao vuk, dugo čekaju odštetu.

Vuk se uglavnom hrani u šumi, no možda je shvatio da je gozba u selu mnogo jednostavnija.

- Vuk najčešće koristi svoj prirodni plijen, a u nedostatku tog prirodnog plijena on se rijetko, ali se događa, odvaži i uhvatit koju domaću životinju, rekao je Nikola Magdić, voditelj Odjela šumarstva JU NP Plitvička jezera.

U Parku kažu da su evidentirali tri čopora na širem području. U nekima je pet, a u nekima i do osam jedinki. Godina je duga, prava zima još nije ni počela, a lički stočari, kao i temperature noću, već su u debelom minusu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!