15:29 / 02.01.2020.

Autor: Ana Marušić/T.V./HRT

Ćorić: Ako situacija na Zrmanji eskalira, ići ćemo u daljnje akcije

Foto arhiva: Patrik Macek/PIXSELL

Foto arhiva: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prije desetak dana u rijeku Zrmanju, nabujalu od kiše, dospio je mazut koji rijeka nosi sve do Novigradskog mora. Pretpostavlja se da mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Slučaj je komentirao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Jedan od ekološki najosjetljivijih krajobraza, onaj zadarskog krškog zaleđa, opet je ugrožen. Prije desetak dana u rijeku Zrmanju, nabujalu od kiše, dospio je mazut koji rijeka nosi sve do Novigradskog mora. Pretpostavlja se da mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu.

Ne prvi put, Glinica prijeti jednoj od naših najljepših rijeka na kojoj cijeli kraj gradi turističku budućnost. Saborski zastupnici Mosta na obrovačkoj su obali Zrmanje upozorili na potencjialnu ekološku katastrofu.

- Pet tisuća litara polikloriranih bifenila je izliveno. S obzirom da se pohranjuje u masna tkiva, to je nešto što je dugoročno ušlo u ovo područje, ribe, okoliš. Stanovnici ovog kraja izloženi su povećanom obolijevanju od malignih bolesti jer je to izuzetno kancerogene. Ovo je u ovom trenutku najveća ugroza i najveća potencijalna ekološka katastrofa u ovom dijelu Europe, ističe Ines Strenja, predsjednica Odbora za zdravstvo Hrvatskog sabora.

Dodaje Strenja da bi se izlijevanjem lužine i crvenog mulja s iste lokacije uništio sav živi svijet sve do Karlobaga.

Zato mostovci podsjećaju da su u saborsku proceduru uputili zahtjev da se Ustavom zaštiti pravo na pitku vodu.

- Da se obranimo od ovakvih štetnih projekata na našem kršu - od Zrmanje, Krke, Cetine, Jadra... Jer jednostavno, to je resurs 21. stoljeća, poručio je saborski zastupnik Miro Bulj.

Obrovački kraj, pa i šire, preživljava od turizma. Ovo onečišćenje i opasnosti koje još krije upitno sanirano postrojenje nekadašnje tvornice to ugrožavaju, kažu mještani.

- Ovo će brzo turisti saznati i više neće kod nas dolaziti, rekao je planinarski vodič Nikola Tesla.

- Gospodarska slika ovoga kraja se temelji na turizmu i ovo je zapravo katastrofa za sve nas, kaže Igor Jurjević, ekološki aktivist.

Država bi se, poručuju, aktivnije trebala uključiti u rješavanje tog problema, posebno u šest mjeseci dok predsjedamo Europskom unijom, jer razvijanje ekološki održivijeg gospodarstva nema alternativu.

Slučaj je komentirao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, rekavši kako je riječ o posljedicama događaja otprije 10, 15 godina, kada ekološki principi nisu dolazili do izražaja prilikom gradnje velikih industrijskih postrojenja. 

- Vodopravna inspekcija, koja je u ingerenciji Državnog inspektorata, u nekoliko je navrata izlazila na teren i prati stanje, ako situacija eskalira onda će ići u daljnje akcije. U ovom trenutku riječ je o nadzoru budući da se ono što se tamo dogodilo događa jednom u nekoliko godina. Koliko sam shvatio, trenutno situacija na terenu nije nezadovoljavajuća, rekao je Ćorić.

Dodao je kako je to posljedica ranijih događaja, kada se kod izgradnje velikih industrijskih postrojenja nije vodilo računa o ekološkim principima, o čemu se svijest stubokom promijenila u zadnjih desetak godina.
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!