13:54 / 02.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Ćorić: Cijepljenje je jedini način da svi budemo odgovorni

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u petak da je cijepljenje jedini način da svi budemo odgovorni te da, ako propadne turistička sezona, ne postoji čarobni štapić kojim ćemo iznaći dodatna sredstva za financiranje svih potreba ove i sljedećih godina.

U ovom trenutku smo u fazi oporavka ekonomije, no, naša ekonomija silno ovisi o turizmu. Ukoliko nam propadne turistička sezona, ne postoji čarobni štapić kojim ćemo iznaći dodatna sredstva kako bi isfinancirali sve naše potrebe ove i sljedećih godina. Upravo zbog toga moramo svi zajedno biti odgovorni prema zemlji u kojoj živimo i gospodarstvu, posebno prema ranjivijim skupinama građana. Jedini način da svi zajedno budemo odgovorni je da se cijepimo", rekao je Ćorić, koji je na riječkoj glavnoj tržnici sudjelovao u akciji #ZaZeleniSvakiDan.

Na novinarske upite o najavama da gospodarstvenici koji se ne cijepe neće dobiti potpore te jesu li razgovarali s nekima od gospodrstvenika, odgovorio je da su razgovarali i da smatra kako je taj potez odgovoran.

Ćorić je naveo i kako je trenutno, od svih mediteranskih zemalja, razina procijepljenosti u Hrvatskoj najniža. Primjerice, razina procijepljenosti na Malti je oko 80 posto te ondje sezona neće biti dovedena u pitanj, dodao je.

- Oni koji su odgovorni za to bi trebali biti i nagrađeni, a oni koji nisu, koji nas sve zajedno dovode u pitanje, trebaju biti prije svega predmet propitivanja, pa i kritke nas ostalih. Jer, ako ne postoji medicinski razlog za to, dopustite mi da se zapitam zašto se osoba neće cijepiti, zašto vama ili meni želi svojim necijepljenjem učiniti loše, rekao je ministar.

Medije je zamolio da propituju one koji se ne žele cijepiti, a ne one koji žele odgovorno ponašanje vezati uz beneficije. "Beneficije trebaju i moraju biti vezane prije svega uz odgovorno ponašanje", poručio je.

Na upite o stanju u Brodosplitu i trebaju li radnici splitskog škvera strahovati za plaće i od otkaza, Ćorić je rekao kako je siguran da će se radnici boriti za svoja prava.

- Brodosplit je privatna tvrtka koja funkcionira na tržištu. Veliki broj firmi je u okviru koncerna, neke od njih su blokirane, prema informacijama koje do nas došle. Neki od tih problema se rješavaju i nadam se da će Brodosplit, s više od dvije tisuće djelatnika, nastaviti dalje funkcionirati, istaknuo je.

Upitan je li zabrinut zbog stanja u Brodosplitu, ministar gospodarstva je odgovorio kako je zabrinut kada imamo gospodarski subjekt koji ne funkcinira na optimalnoj razini. Problemi s likvidnošću u brodogradnju, dodao je, u pravilu su refleksija stanja na globalnom tržištu i činjenice da su europska, pa i domaća brodogradilišta, posljednjih desetljeća ustuknula pred konkurencijom s istoka, ponajprije iz Kine.

Ćorić je rekao i kako nema informaciju jesu li iz Brodosplita zatražili neke potpore, kredite, napominjući i kako njegovo ministarstvo ne daje potpore.

Kada je riječ o potporama za radna mjesta tu je Ministarstavo rada, a kada je riječ o kreditima, s obzirom na veličinu tvrtke, to bi bio HBOR, objasnio je, dodajući da Brodosplit ima neke kreditne linije kroz HBOR.

- Brodosplit funkcionira kao i svaki pravni subjekt u Hrvatskoj. Hoće li tamo situacija eskalirati ili će biti rješena u smjeru novih ugovora i isplata plaća... Ono što mi želimo je da radnici u Brodosplitu rade i za svoj rad dobivaju zasluženu plaću. To Vlada želi, rekao je.

Podsjetio je i da je Vlada godinama brodogradnji asistirala kroz državna jamstva na kredite, temeljem ugovorenih brodova i poslova.

- Jedan od preduvjeta za ta jamstva su izmirene obveze prema Poreznoj upravi i radnicima, a ako dođe zahtjev za jamstva bilo kojeg tipa, on će biti razmatran kroz rješavanje tih pitanja, tako da država tu ima alate, naglasio je.

Ministar Ćorić u Rijeci u akciji za smanjenje ambalaže i jednokratne plastike

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je na riječkoj glavnoj tržnici sudjelovao u akciji #ZaZeleniSvakiDan, za smanjenje ambalaže i jednokratne plastike.

Riječ je o akciji koja govori o tome da svatko, promjenom svakodnevnih navika, može učiniti pozitivne korake prema smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi akciju #ZaZeleniSvakiDan od travnja, a prva akcija kojom je promovirano smanjenje ambalaže i jednokratne plastike i kupovina svježih lokalnih proizvoda održana je na Dan planeta Zemlje na tržnici u Zagrebu.

Ministar Ćorić kazao je da se akcijom ukazuje na potrebu da svi promišljaju budućnost na ispravan način.

- To je ponajprije odustajanje od korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Imajmo na umu da je jednokratna plastika jedan od najvećih onečišćivača našeg mora pa i zbog toga želimo da Hrvatska bude jedna od zemalja koje će najprije izaći iz korištenja jednokatne plastike, istaknuo je.

Na pitanje o mogućim poskupljenjima zbog smanjenja korištenja plastične ambalaže, ministar je odgovorio da se od 1. srpnja uvodi depozitni sustav na mlijeko.

- Naši građani će bocu mlijeka plaćati 50 i nešto lipa više, ali će im 50 lipa biti vraćeno kada tu bocu vrate kroz depozitni sustav. Držimo da je to najbolji mogući način da potaknemo očuvanje okoliša jer su milijuni boca proteklih godina završili u prirodi, govori.

Na pitanje o problemu s otpadom u Vrbovcu Samoborskom i skladištenju većih količina otpada nedaleko kuća, ministar je odgovorio da je očito bilo propusta te da će inspekcije odraditi svoj dio posla i utvrditi okolnosti.

Odgovorio je i da treba kazniti one koji su dovezli više otpada nego što je dozvoljeno i da je inspekcija ta koja poduzima represivne mjere.

To je, dodao je, odgovornost onoga koji je zaprimio smeće iznad propisanih količina za gospodarenje otpadom, a tu će odgovornost inspekcijski nadzor utvrditi i sankcionirati.

- Ako očekujete da neka druga razina nadgleda svaku potencijalnu lokaciju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj - to nije moguće,"rekao je te zaključio da se radi tako kako trenutno radi inspektorat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!