11:35 / 21.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Ćorić: Energetska neovisnost cilj je modernih ekonomija

-

-

Foto: - / -

Projekt terminala na Krku omogućava sigurnost opskrbe i diverzifikaciju dobavnih plinskih pravaca, ne samo za Hrvatsku nego i za zemlje sjeverno od nje.
Gost emisije A sada Vlada bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Pokrenuli smo niz faza u realizaciji LNG projekta. U priopćenju LNG Hrvatska rečeno je kako je odabran brod koji bi trebao biti usidren na području Omišlja. Sada smo u iščekivanju ponuda za zakup terminala i o tom segmentu ovisi realizacija projekta", naglasio je Ćorić i dodao kako se nada da će do 20. prosinca imati sve ponude te da će one biti na dovoljno visokoj razini.

"Kapacitet terminala je 2,6 milijardi kubičnih metara, a to je ujedno i veličina cjelokupnog hrvatskog tržišta. Terminal na Krku nije samo za podmirivanje potreba Hrvatske. Riječ je o projektu koji omogućava sigurnost opskrbe i diverzifikaciju dobavnih plinskih pravaca, ne samo za Hrvatsku nego i za zemlje sjeverno od nas. Očekujemo da će zemlje u okruženju prepoznati važnost ovog terminala i dio svojih potreba za budućnost namirivati iz ovog LNG-a", istaknuo je ministar.

"Ovo je projekt vrijedan 240 milijuna eura, od kojih je 100 milijuna novac iz EU. Već i to dokaz je važnosti koju ovom projektu pridaju u Europskoj uniji. Ovih 140 milijuna eura ovise o zakupu. Ako zakup ne bude dovoljan, mislim da se treba razmišljati i o sufinanciranju", rekao je ministar Ćorić.

Dodao je da se s katarskim emirom, među ostalim, razgovaralo i o projektu LNG-a. "Katar je zainteresiran za dobavu plina. U idućim tjednima ćemo intenzivirati kontakte", rekao je ministar i naglasio da je projekt od strateškog interesa i da ima podršku svih relevantnih čimbenika u RH.

"Energetska neovisnost je cilj svih modernih ekonomija. Hrvatska, što se tiče vlastite nafte i plina, ne stoji najbolje. To je tako jer rezerve nisu dugo obnavljanje i nije se ulagalo u istraživanje i razvoj. Vjerujem da će se to promijeniti, ali potrebni su vrijeme i novac", naglasio je ministar.

"Što se tiče proizvodnje električne energije, tu je situacija bolja. Nadmašujemo 60 posto svojih potreba", istaknuo je Ćorić.

"Javnosti je dana na uvid Zelena knjiga, kao platforma za izradu energetske strategije RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu. Tu nije samo promovirana energija iz vjetra kao potencijal Hrvatske, naprotiv, mi ćemo se u idućem razdoblju orijentirati i na ostale oblike proizvodnje iz obnovljivih izvora. Tu prije svega mislim na sunce, biomasu i hidro potencijal“, istaknuo je ministar.

Što se tiče gospodarenja otpadom, ono je prije godinu dana bilo u nezavidnom položaju, dijelom zato što Hrvatska prije ulaska u EU nije obraćala pozornost na tu temu. U srpnju sam sebi i svojim suradnicima dao u zadatak da na temelju postojećeg plana gospodarenja otpadom odradimo sve da se približimo onome što je RH sebi zadala kao cilj", rekao je ministar, "a to je da promijenimo svijest o važnosti ove teme onih koji donose odluke".

"Mi smo zemlja koja je vezana za turizam i ako je to tako, mi Lijepu Našu trebamo učiniti još ljepšom. To možemo učiniti jedino ako osvijestimo potrebu da gospodarimo otpadom na onaj način na koji ćemo količinu onečišćenja svesti na najmanju moguću mjeru“, istaknuo je ministar Ćorić.

"Akcijski plan za učinkovito gospodarenje otpadom bit će predstavljen našim europskim partnerima i vjerujem da će se svi naši napori dobro valorizirati i da ćemo izbjeći veće kazne. Hrvatska od toga ne treba strepiti zato što činimo jako puno“, istaknuo je ministar.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!