12:04 / 23.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Ćorić: Gospodarstvo je zaključano, sindikati pozvani u Vladu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je sindikatima državnih i javnih službi poziv na konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade na temu materijalnih prava.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je sindikatima državnih i javnih službi poziv na konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade na temu materijalnih prava, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata  Vilim Ribić poručuje kako je cijeli svijet protiv smanjivanja plaća.

-
Ribić u Nu2: Ne smiju se smanjiti plaće u javnom sektoru  
- "Plaće službenika su jedna od mogućnosti korekcije proračuna"    

- Cijeli svijet je protiv smanjivanja plaća, nitko to ne radi, kako će onda to pravdati? Ako se odluče za to, hoće li zdravstvenim radnicima i policajcima skidati? Ako neće, gdje je granica, hoće li onda socijalnim radnicima, prosvjetarima? Kako će oni to izvesti, ja nemam nikakvo rješenje i zato ne znam što bih očekivao, rekao je Ribić Hini uoči sastanka.

Doznaje se da će na sastanku biti resorni ministar Josip Aladrović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar financija Zdravko Marić, kao i 14 sindikalnih predstavnika osnovnog, srednjeg i visokog školstva, socijalne skrbi, liječnika i medicinskih sestara, policije i državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Hoće li biti rezanja plaća u javnim i državnim službama, ministar Ćorić uoči sjednice Vlade nije htio otkriti.

- Hrvatska je odabrala ambicozan put kroz mjere od 3200, odnosno 4000 kuna kroz nekoliko mjeseci. Podupiremo agregatnu potrošnju, a ono što trebamo imati na umu je da svaka zemlja ima financijski potencijal koji treba iskoristiti da ne bi došlo do pada agregatne potražnje.


Sastanak na temu materijalnih prava državnih i javnih službenika održava se u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u 15 sati, a Ribić kaže da ne zna što bi Vlada mogla predložiti u ovom trenutku.

- Više vjerujem da oni nas sazivaju zato što je medijski pritisak toliko jaki, i zbog ovih galamdžija iz redova poduzetnika. Moraju taj dio javnosti zadovoljiti, moraju pokazati da se trude oko toga, ali ja ne znam što će oni predložiti, kada bih bio na njihovom mjestu ne znam što bih mogao predložiti", rekao je Ribić.

Od pojave gospodarske krize, koja je uslijedila nakon eskalacije pandemije koronavirusa i mjera koje ograničavaju kretanje i rad, brojni sindikalci poručili su da je smanjivanje plaća javnim i državnim službama nepotrebno i da neće postići željeni učinak da se spasi državni proračun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!