19:16 / 31.07.2019.

Autor: T.V./HRT

Ćorić: Izgubili smo samo naše vrijeme. I živce

-

-

Foto: - / -

Zanimljivo je da je investicijska banka Lazard odbijena na prvom natječaju. Prema kojim je kriterijima izabrana na ovom natječaju u središnjem Dnevniku objasnio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Englesko-francuska investicijska banka Lazard odabrana je za novog savjetnika za otkup MOL-ova udjela u Ini. Odlučeno je to na sjednici Vladina Savjeta za Inu, a ugovor vrijedan oko 9 milijuna eura trebao bi biti potpisan u sljedećih nekoliko dana. Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Zanimljivo je da je investicijska banka Lazard odbijena na prvom natječaju. Prema kojim je kriterijima izabrana na ovom natječaju u središnjem Dnevniku objasnio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

- Lazard je kao i svi ostali potencijalni konzultanti 2018. pristupio Vladi RH na naš poziv. U prvome valu bilo je 7 konzultanata, što smo u prvoj polovici 2018. sveli na 3 potencijalna investicijska savjetnika. Morgan Stanley je ocijenjen kao najbolji. Nakon toga sve znate. Od trenutka kada smo odabrali  Morgan Stanley Vlada je ušla u konzultacije s njima, prije svega u cilju cizeliranja budućeg ugovora, međutim na tom putu naišli smo na prepreke, različita shvaćanja pojedinih dijelova tog budućeg ugovora i zbog toga taj proces nije dovršen do kraja. U jednom smo se trenutku odlučili da promijenimo sugovornika i upravo Lazard je naš izbor, objasnio je ministar. 

Ustvrdio je kako neće biti nikakvih financijskih gubitaka zbog otkazivanja Morgan Stanleyu.

- Govorimo samo o vremenu koje smo izgubili, govorimo o našem vremenu i vremenu našeg tima, a govorimo i o živcima koje smo izgubili, da budem iskren. Međutim, s druge strane treba naglasiti činjenicu da ugovor nismo potpisali što znači da niti jednu kunu nismo potrošili, istaknuo je Ćorić.

Nije se složio s tvrdnjom da cijeli proces dugo traje i da se o njemu malo zna.

- Ovo je jedan normalan proces, možemo reći da je između dvaju koraka prošlo nešto više vremena nego što je uobičajeno. Međutim, evo kao što sam vam već rekao, nismo uspjeli finalizirati ugovor s Morgan Stanleyjem i to smo učinili s Lazardom. Kada govorimo o procesu otkupa dionica Ine od mađarskog Mola imajte na umu činjenicu da je Ina kompanija koja je pod posebnim povećalom već 10 godina u RH i upravo zbog toga ovaj proces ne smije nositi nikakva brzanja niti krive korake, ustvrdio je dodavši kako očekuju da u prvom kvartalu 2020. prva faza bude završena te bi nakon toga pred drugu stranu podnijeli ponudu.

Kaže kako je Vlada RH svoje nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja Inom izrazila još u prosincu 2016. kada je odlučeno da će se ići u otkup Molovog udjela u Ini.

"EK odobrila javnu potporu za LNG terminal na Krku"

Što se tiče LNG terminala na Krku ministar je naglasio kako je EK odobrila državnu potporu za LNG terminal na Krku i otvorila nam prostor za daljnji razvoj ovog projekta. Izgradnja iz mora je već krenula, a u narednim danima krenuti će i radovi na kopnu, najavio je Ćorić.

Ističe da su odnosi s mađarskom vladom kompleksni.

- Mi smo u posljednje dvije godine učinili sve da te odnose relaksiramo. Sama činjenica da Mađari iskazuju interes da uđu u vlasničku strukturu LNG terminala na Krku je s naše strane dočekana pozitivno, ali RH se nada da će tu njihovu ponudu da uđu u vlasničku strukturu pratiti i ponuda za zakup kapaciteta na samom terminalu, kaže Ćorić.

Na pitanje ima li i drugih zainteresiranih osim Mađara odgovorio je kako se neki razgovori vode ali da treba pričekati i vidjeti što će od svega toga biti.

"Prilikom ponovnog imenovanja Nelle Slavice na čelo NP Krka poštovali smo odluku Upravnoga suda"

Ministar Ćorić je na čelo NP Krka ponovno imenovao Nellu Slavicu iako je Upravni sud poništio rješenje o njezinu imenovanju na temelju tužbe Ljiljane Zmijanović. Ističe kako tom odlukom nikako nije zanemario odluku suda.

- Naprotiv, mi smo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike postupili odgovorno i u skladu s odlukom suda, ustvrdio je ministar. Mi smo u četvrtak zaprimili rješenje Upravnoga suda u Splitu. Tim rješenjem jasno nam je dano do znanja da odluka o imenovanju treba biti jasnije elaborirana. Povjerenstvo koje je saslušalo sve kandidate sastalo se u četvrtak u poslijepodnevnim satima, dodatno elaboriralo svoju odluku i prijedlog meni kao ministru za ovo područje i ja sam na temelju mišljenja tog povjerenstva imenovao gospođu Slavicu, objasnio je Ćorić.

Nije želio komentirati posljednje izjave Ljiljane Zmijanović koja je ustvrdila da osim prednosti zbog statusa hrvatskog branitelja, kao doktorica znanosti ima bolje kvalifikacije za to radno mjesto, da su njezina prava ugrožena te da je ovaj slučaj pokazao da je narušena ravnoteža u trodiobi vlasti. No dodao je:

- Mogu ustvrditi da sve ono što ona tvrdi i na što se poziva posljednjih tjedana je posve deplasirano. Ona se u kontekstu ove odluke prvenstveno pozivala na Zakon o pravima branitelja, on ni na koji način nije doveden u pitanje, njezina prava po tom zakonu nisu ugrožena u okviru ovog izbora. Ono na što se gospođa Zmijanović ne poziva i ne referira jeste njezino radno iskustvo, njezine reference, njezin odnos s radnom okolinom. To je nešto o čemu ne progovara. Bilo bi zanimljivo da kaže nešto i o tome, poručio je. 

"Kolega Marić je napravio dobar posao s poreznom reformom"

Ministar Zdravko Marić prošli je tjedan predstavio poreznu reformu. Ministar Ćorić smatra kako je napravio dobar posao.

- Ovim četvrtim valom poreznog rasterećenja mi govorimo o milijardama kuna rasterećenja različitih skupina u hrvatskome društvu, istaknuo je.

Kaže kako je hrvatski PDV jedan od najviših u Europi te on, za razliku od nekih drugih, smatra kako treba ići u njegovo smanjenje kako bi postali konkurentniji. Zadovoljan je i poreznim rasterećenjima mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!