15:29 / 08.10.2020.

Autor: I.D./Nataša Ban/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Ćorić: Nisam zabrinut zbog zahtjeva stranke Fokus

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stranka Fokus ponudila je u četvrtak premijeru rok od 24 sata da zbog upletenosti u cijeli niz afera razriješi dužnosti ministra gospodarstva Ćorića ili će u suprotnom to napraviti saborskim putem.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da je zahtjev stranke Fokus da ga se razriješi s čela tog resora očekivan s obzirom na to da ulazimo u političku jesen te da nije zabrinut zbog toga.Bačić i Ćorić o zahtjevu Fokusa

Stranka Fokus ponudila je u četvrtak premijeru rok od 24 sata da zbog upletenosti u cijeli niz afera, uključujući i aferu Janaf, razriješi dužnosti ministra gospodarstva Tomislava Ćorića ili će u suprotnom to napraviti saborskim putem s ostalim oporbenim strankama.

- Ne može mi nitko reći da jedan ministar ne može znati što se događa s jednim Janafom, ne može mi nitko reći da ne zna što je radila Josipa Rimac, ako je to u njegovom resoru, kazao je Dario Zurovec, saborski zastupnik Fokusa.

- To je očekivano s jedne strane s obzirom na to da ulazimo u političku jesen, a s druge strane, što očekivati. Oporba je izgubila izbore, neki od njih imali su veoma velike ambicije prije četiri, pet mjeseci, a sad su došli u situaciju da te ambicije i frustracije mogu iskaljivati na ovaj način, komentirao je Ćorić novinarima nakon sjednice Vlade zahtjev Fokusa.

Rekao je da je to, s jedne strane, nešto na što on ne može utjecati, a s druge strane, "nažalost tu nema sadržaja". Tvrdi i da nije zabrinut oko takvog zahtjeva jer je tu već četiri godine i funkcionira po principu da sve što radi - radi tako da "funkcionira što je moguće bolje i kako bi Hrvatska od toga imala što više koristi".

Ne brine ga, kaže, niti mogućnost da bi mogao ostati bez ministarske fotelje ako zahtjev za opozivom i ne prođe, što se mnogim ministrima prije njega i dogodilo.

- Ne brine me jer funkcioniram kako sam vam rekao, dodao je Ćorić.

Rekao je i da ne osjeća odgovornost što je nekoliko puta ručao s bivšim čelnikom Janafa Draganom Kovačevićem, pritvorenim pod sumnjom za trgovinu utjecajem i primanje mita.

- Ne osjećam jer u tom trenutku nisam imao pojma da ćemo biti u situaciji od prije nekoliko tjedana, kaže ministar gospodarstva.

Poručio je da je pred nama ekonomski veoma neizvjesna i izazovna jesen i to će biti fokus njegova rada u idućim danima. Onog trenutka kada oporbena i ako oporbena inicijativa dođe, naravno da se na to treba očitovati, naglašava.

- Ja dotad funkcioniram onako kako sam i dosad. U bilo kojem trenutku onaj koji vodi ekipu Vlade, a to je premijer Plenković ima mogućnost promišljati o tome da li netko od tih igrača treba ili ne treba raditi dalje. Moj mandat mojem predsjedniku Vlade je svaki dan na stolu već četiri godine, istaknuo je Ćorić.

Oporba u Saboru pokrenula dvije inicijative

Osim što stranka Fokus traži smjenu ministra Ćorića zbog njegove povezanosti s aferom "Janaf" i Josipom Rimac, Klub Domovinskog pokreta zbog afere "Vjetroelektrane" pokrenuo je interpelaciju o radu Vlade, a dobio je potporu 20 zastupnika.

Zbog malverzacija u projektu izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, interpelaciju inicira Domovinski pokret. Potpisalo ju je 20 oporbenih saborskih zastupnika. Napominju kako interpelacija nema veze s aferom Josipe Rimac.

- Prema izračunu stručnjaka koje smo angažirali, hrvatski će potrošači u 14 godina isplatiti dvije milijarde i 200 milijuna kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti, izjavila je Karolina Vidović Krišto, Domovinski pokret.

SDP bi ih mogao podržati.

- Da bi ona došla na plenarnu sjednicu, treba 30 potpisa, a tu bi trebalo napraviti neku selekciju jer to možemo samo jednom mjesečno, kazao je Arsen Bauk, SDP.

Ministar Tomislav Ćorić, koji je na udaru kritike opozicije, mirno odgovara kako je svjestan da nije najsimpatičniji političar u zemlji.

- Oporba je izgubila izbore, neki od njih imali su jako velike ambicije prije četiri, pet mjeseci, imali su i prije godinu dana, a sad su došli u situaciju da te ambicije i frustracije mogu iskaljivati na ovaj način, kazao je Ćorić.

I zasad ima punu potporu svoje stranke.

- Pretpostavljam da će te dvije interpelacije koje su navodno najavljene biti na razini uratka kojim su pokušali ustanoviti protuustavno i protuzakonito istražno povjerenstvo. Očito svjesni da im to ne prolazi, pokušavaju otvoriti neke druge teme, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

76 ruku vladajućih nije slabost, nego snaga, uvjereni su u HDZ-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!