11:35 / 20.01.2018.

Autor: HRT

Ćorić o radnicima pogona rafinerije Sisak: Otpremnine ili zamjenska radna mjesta

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stožer za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučili o daljnjim akcijama.
Nakon što je Uprava Ine jučer objavila da planira zatvoriti jedan pogon u Rafineriji nafte Sisak, zbog čega bi 40-ak radnika moglo biti otpušteno, reagirao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Dajući izjavu za medije, rekao je da radnici ne trebaju strahovati. Dodao je da će se radnicima Rafinerije Sisak, njih četrdesetak koji će u drugoj polovici godine ostati bez posla zbog zatvaranja jednog pogona, ponuditi otpremnine ili zamjenska radna mjesta. Rekao je i da je Uprava Ine o zatvaranju dijela Rafinerije obavijestila Nadzorni odbor koji je podržao poslovni plan za ovu godinu. Najavio je da se ishod druge arbitraže s MOL-om očekuje potkraj godine.

To nije početak gašenja cjelokupne proizvodnje u Sisku. Rafinerijski biznis u Sisku nastavlja s radom. Ono što je važno za radnike sisačke rafinerije, prije svega ovog pogona, jest da će im biti ponuđena adekvatna radna mjesta, odnosno otpremnine i u tom kontekstu oni ne trebaju strahovati za svoju budućnost, izjavio je Ćorić.

Prethodno na konferenciji za novinare reagirali su bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i sisački predstavnici Mosta. Tvrde da je odluka o zatvaranju tog pogona ujedno i konačna odluka o zatvaranju sisačke rafinerije.

Svima je jasno da se i dalje radi o MOL-ovu neprijateljskom preuzimanju Ine. Nažalost, kao i prethodne vlade, i ova je spora i ne vraća se na početak, odnosno na poštovanje onih ugovornih obveza na koje se MOL obvezao. Mislim da je tu ključ i da će ovime MOL zapravo uspjeti u svojoj nakani, kazao je Predrag Sekulić, neovisni zastupnik u Skupštini Sisačko-moslavačke županije i koordinator Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta.

Najavio je da će se Stožer sastati u ponedjeljak kako bi odlučili o daljnjim akcijama.

Dužnosnici Mosta ocijenili su da je Vlada napravila loš kompromis tražeći izlaz u slučaju Rafinerije nafte Sisak, kao i u slučaju sisačke Petrokemije. Ističu da još nije poznato kada i gdje su dogovorene organizacijske promjene koje uključuju i višak radnika, a koje su navodno usaglašene s Vladom.

Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da se u odluci Ine o prekidu rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji radi o poslovnim odlukama kako bi ta naftna kompanija bila učinkovitija i istaknuo da Vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u Ini. Dodao je da Vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u Ini i cjeloviti pristup funkcioniranja Ine kao vertikalno integrirane kompanije, pri čemu računaju na Sisak i Rijeku.

Sekulić se pak pita "ne radi li se ovdje možda o dogovoru hrvatske vlade i MOL-a kako bi se zatvaranjem Rafinerije Ina dobila po nižoj cijeni za otkup".

Sve nas zateklo je priopćenje Ine o zatvaranju dijela pogona i reakcija premijera koji je rekao da je to plan koji je usaglašen, ali ne znamo kada i gdje je bio taj sastanak. Na aktualnom je satu rekao da se razgovara s Mađarima pa nas zanima je li dogovoreno i smanjenje broja radnika jer ovdje se nepovratno gubi najmanje 40 radnih mjesta. Intencija je MOL-a da se na kraju ipak zatvori ova rafinerija. Resorni ministar se nije oglasio, a ni župan ni gradonačelnica, pa se ne zna je li to s njima usaglašeno, ustvrdio je saborski zastupnik Tomislav Panenić na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade sisačke rafinerije.

Kolinda Grabar-Kitarović: Nastavit ćemo raditi sve da se Rafinerija spasi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da bi zatvaranje Rafinerije nafte Sisak imalo teške posljedice za sisačko stanovništvo, dodavši da je potrebno učiniti sve što je moguće kako bi se Rafinerija spasila. Borimo se za Sisak i doista radimo što god možemo, i ja koliko mogu, iako to nije izravno u mojoj nadležnosti, rekla je predsjednica koja je nazočila obilježavanju 11. Dana mimoza na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Nastavit ćemo raditi kako bi se spasila Rafinerija. Mislim da bi bila katastrofa za Sisak da se zatvori, uz Željezaru koja je zatvorena, ljudi bi ostali bez radnih mjesta, a govorimo o stotinama obitelji, o tisućama ljudi, i jednostavno moramo uložiti napore da se stanje popravi, poručila je.Mrak-Taritaš: Otpuštanje radnika u Sisku ne može biti poslovna odluka Ine 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića vezano za sisačku rafineriju, u subotu je ustvrdila kako Inina odluka o otpuštanju dijela radnika u Rafineriji Sisak ne može biti "isključivo poslovna" jer dio teško zapošljivih radnika ostaje bez posla, i to nakon što MOL nije ispunio preuzetu obvezu o modernizaciji te rafinerije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!