09:19 / 11.10.2018.

Autor: HRT

Ćorić o S.Brodu: Političke volje nikada neće nedostajati

-

-

Foto: - / -

Podsjetio je na zagađenje vode na vodocrpilištu Jelas krajem ožujka, što je cjelokupan proces odgodio i na neki način doveo sudionike u tom procesu u vrlo nezgodnu situaciju.
Zaključke s jučerašnjeg sastanka u Slavonskom Brodu posvećenog rješavanju problema onečišćenja zraka zbog bosanskobrodske rafinerije analizirali smo 'U mreži Prvog'. Gostovali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Crodux energetike Branko Radošević i energetski stručnjak Davor Štern. Emisiju uređuje i vodi Mirjana Grahovac.

Ministar Ćorić je jučer bio u Slavonskom Brodu na sastanku, osvrnuo se na donešene odluke i rekao je kako je to bio konstruktivan sastanak. Smatra pozitivnim činjenicu da su se za stolom našli svi sudionici u procesu.

Ono što svakako želim naglasiti jest činjenica da je jučerašnji sastanak zapravo bio najavljen nešto ranije. Ovaj incident koji se dogodio s tragičnom posljedicom odnosno sa smrću jedne osobe je definitivno nešto što nas je sve još više usmjerilo ka traženju rješenja za problem koji zapravo tišti građane Slavonskom Broda i okolice još od 2007., dodao je.

Ministar je istaknuo da su obje strane pokazale spremnost za rješenje ovog problema. jerujemo da zapravo kraj 2019. odnosno početak 2020. mi možemo dočekati sa pogonom odnosno sa rafinerijom koja će dio svog funkcioniranja temeljiti na plinu. Dakle, onečišćenje zraka na području Slavonskog Broda uslijed takvih okolnosti bilo bi manje, dodao je. Govorio je naftnoj mrlji u Savi, rekao je da prema podacima koje ima, ona je sanirana sinoć u večernjim satima.

Radošević je također bio jučer u Slavonskom Brodu, rekao je da je svaki  sastanak i svaki razgovor dobar i ide prema tome da se ovaj problem i ovaj projekat realizira. Naglasio je da je za njih, kao poduzetnike u ovom poslu sporno to je neizvršavanje ugovornih obveza od strane rafinerije nafte Brod odnosno potpisivanje dugoročnog obvezujućeg ugovora o preuzimanju plina, to je nešto što je trenutno sporna stvar između dvije kompanije. Sada je projekat ipak i zbog interesa javnosti i želje same Predsjednice da pomogne ljudima u Slavonskom Brodu da se riješi to pitanje zagađenja, doveden u visoku političku razinu gdje Plinacro kao poduzetnik ne može ispunjavati baš sve uvjete koje, rekao bih, možda nekada politika želi. U svakom slučaju mi ćemo ispoštivati sve svoje ugovorne obveze i naći, ja vjerujem da u narednim danima, kao što je rekao ministar, da ćemo imati sastanke na užoj razini i pokušati naći rješenje i dogovoriti sljedeće korake i ja vjerujem da će se nastaviti sa realizacijom tog projekta i da će se realizirati, rekao je.

Ugovor je već trebao biti potpisan, rekao je Radošević i dodao da su ga ugovornoj strani dostavili još 15.6. U roku 2 mjeseca bi trebali sada ispeglati evantualne nesuglasice i doći do tog uvorora. Znate, jedna stvar je deklarativna na političkoj razini obećati nešto da ćete napraviti. U poslovnom svijetu postoje ugovori, postoje garancije. Znači ako nema potpisanog ugovora i nema garancije, obećanje tako da ćemo nešto uložiti ili da ćemo nešto izgraditi ne znači ništa, dodao je.

Osvrnuo se na to što govori ruska strana o ulaganjima, kaže da je to deklarativna izjava jer traže potpisane ugovore sa garancijama, to je jedino ispravno.

Komentirajući uzrok eksplozije, Štern je rekao kako je teško bez točne istrage reći da je uzrok loše održavanje. To bi mogao biti jedan razlog, ali ne bih htio ništa prejudicirati. Ne znam stanje današnje u rafineriji, zadnji puta sam tamo bio prije 12 godina i ne bih htio loše o tome govoriti. Međutim, činjenica je da se u rafinerijama barata visokim pritiscima, visokim temperaturama, zapaljivim medijima, tako da je sreća da nije došlo do veće havarije. Žao mi je čovjeka i ranjenih radnika, ali takve stvari se događaju najmodernijim rafinerijama u svijetu, dodao je.

Govoreći u kakvom je stanju rafinerija koja je nekada bila najmodernija, Štern je rekao kako je ta rafinerija 1986. puštena u pogon nakon modernizacije koju je radil poznata francuska kompanija Tehnip temeljem američke licence UOP-a. Tada, u to vrijeme je to bila najmodernija rafinerija u Jugoslaviji. Mi smo svi za zavišću u Hrvatskoj gledali na stanje te rafinerije. Međutim, nakon toga je došao rat, a ona je tijekom rata bila dosta devastirana, nije radila, nestao je veliki dio opreme i instrumentacije cjevovoda, dodao je.

Štern je kasnije dolazio razgovarati o zajendičkom obnavljanju te rafinerije, ali ne zna u kakvom je danas stanju iako je činjenica da je ta rafinerija stara. Njezina dubina prerade je vrlo niska u odnosu na današnje standarde. Nemaju uređaje, moderne uređaje za odsumporavanje kao što se traži u današnjem tehnološkom stanju u svijetu. Emisije tih loših tvari u atmosferu je uvjetovana na neki način i naftom, teškom naftom koja se tamo prerađuje. Tako da sve skupa u cijelom tom kolopletu imamo jednu rafineriju koja nije najnovija. Pitanje njezinog održavanja, u to ne mogu ući, ali ponavljam da u sklopu svega onoga šta bi se moglo dogoditi, ovaj incident je relativno mali. Ja mislim da rafinerija može vrlo brzo početi ponovno sa radom, rekao je.

Govoreći o vijeku trajanja rafinerije, Štern kaže da ona nema vijek trajanja. Koliko ulažete toliko traje. Ukoliko se moderniziraju rafinerije, postrojenja, nema ograničenja vijeka trajanja.

Ćorić je pak rekao da, koliko zna, ruska strana je jučer najavila da će jutros u 8 sati rafinerija krenuti dalje s radom, to je informacija koju je dobio jučer na sastanku i ne bi se čudio jutrošnjem nekom priopćenju u tom smjeru.

Osvrnuo se i na političku volju da se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu konačno riješi, kazao je da je politička volja manifestirana u drugoj polovici 2017. Konačno i protokolom koji sam potpisao sa kolegom Republike Srpske ministrom Đokićem, a kojim se omogućuje plinifikacije odnosno suradnja dviju strana. S jedne strane Croduxa, a s druge Optima grupe. Dakle, svakako valja imati na umu činjenicu da to nije suradnja koja je karakteristična, koja je uobičajena. Da iskoristim bolji izraz jer mi imamo jednu točku u Republici Srpskoj koja se zapravo priključuje na hrvatski transportni sustav. I u tom kontekstu jedna i druga strana, govorimo o političkoj razini, učinili su sve kako bi se ispunio cilj, a za našu stranu, za Republiku Hrvatsku cilj je definitivno samo jedan, a to je smanjenje onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda nakon dužeg niza godina, odnosno, ja bih rekao tapkanja na mjestu, rekao je.

Podsjetio je na zagađenje vode na vodocrpilištu Jelas krajem ožujka, što je cjelokupan proces odgodio i na neki način doveo sudionike u tom procesu u vrlo nezgodnu situaciju. Sve ono što se događalo u narednim tjednima, odnosno mjesecima nije sigurno doprinjelo rješenju problema plinofikacije. Međutim, u ovom trenutku držimo da taj incident je na kraju krajeva iza nas. Znamo što se sve učinilo da bi se njegove posljedice sanirale, zapravo učinilo se sve i u ovom trenutku građani Slavonskog Broda piju ispravnu vodu, odnosno počeli su je piti već nekoliko dana nakon incidenta temeljen naše dostave vode, a nakon toga i prespajanjem na Sikirevce itd. itd...da ne idem više u tom smjeru. Ono što je važno naglasiti je činjenica da političke volje nikada neće nedostajati, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!