13:16 / 28.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Ćorić o smjeni Kujundžića: Na predsjedniku Vlade je da izabere ekipu s kojom će igrati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

S ministrom Kujundžićem sam vrlo kvalitetno i korektno surađivao.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je u utorak smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića rekavši da je s njim uvijek kvalitetno surađivao, a na predsjedniku je Vlade da izabere ekipu s kojom će igrati.

- S ministrom Kujundžićem sam vrlo kvalitetno i korektno surađivao, na predsjedniku je Vlade da izabere ekipu s kojom će igrati, izjavio je Ćorić novinarima.

Na pitanje vjeruje li tvrdnjama sada već bivšeg ministra u vezi afere s nekretninama i pogrešnim ispunjavanjem imovinske kartice, Ćorić nije dao konkretan odgovor.

- Nije pitanje na meni vjerujem li mu, u Ministarstvu gdje radim biram svoje suradnike i kreiram pozitivnu atmosferu, isto tako vjerujem da je početkom našeg rada 2016. godine isto učinio predsjednik Plenković. Nažalost, dogodilo se da nije sve bilo onako kako je trebalo biti, kazao je Ćorić.

Nije jednostavno ispuniti imovinsku karticu

Na pitanje kakva se poruka šalje biračima s obzirom na broj ministara koji su morali napustiti Vladu zbog afera, Ćorić je rekao kako se poslala poruka da će u svakom trenutku za taj tim igrati oni koji mogu dati najbolje.

- Do izbora nas još čeka sedam - osam mjeseci i vjerujem kako je moguće da dođe do još izmjena, u konačnici svi smo mi došli na te pozicije jer nam je ukazano povjerenje, rekao je Ćorić dodavši da, kada se izgubi povjerenje predsjednika Vlade, to jednostavno treba prihvatiti. Istaknuo je kako pri ispunjavanju svoje imovinske kartice nije imao problema iako to nije lako za raditi.

- Ispunjavanje nije ni blizu tako jednostavan posao za odraditi kako se to predstavlja u javnosti, postoji čitav niz kategorija u imovinskim karticama koje ostavljaju dvojbe, ustvrdio je Ćorić.

Kao najveći problem vidi utvrđivanje tržišne vrijednosti nekretnina, jer se i njemu dogodilo da je krivo procijenio vrijednost svoje kuće.

- Kuća je procijenjena na oko 300 tisuća eura, odnosno nešto više od dva milijuna kuna, a riječ je o vrijednosti koju smo supruga i ja projicirali temeljem ideje o tržišnoj vrijednosti nekretnine, kazao je.

Prije nekoliko dana gledao je vrijednost kuća u svom dijelu grada i čini mu se da je precijenio njezinu vrijednost.

- Mislim da ju za tih 300 000 eura nikako trenutno ne bih mogao prodati, izjavio je Ćorić.

Grmoja očekivao smjenu, a Divjak smatra da pred zakonom svi moraju biti transparentni

Smjenu ministra Kujundžića komentirao je i Saborski zastupnik Mosta, Nikola Grmoja.

- Ja sam očekivao da će se ovo dogoditi. Ministar Kujundžić nije želio otići iz Vlade podvijena repa, ostavio je da posao do kraja odradi premijer Plenković, kazao je između ostaloga Grmoja.


Smjenu je komentirala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je, između ostaloga, kazala i kako je ovdje poruka važna.

- Poruka je da svi moramo u skladu sa zakonom biti transparenti, otvoreni vezano uz podatke koje moramo dati kao javne osobe i tu, jasno, nema dileme. S druge strane, druga poruka je da moramo ostaviti prostora da nadležna tijela donesu onda presude ili pak službene stavove i mišljenja temeljem zakona o konkretnoj situaciji, rekla je Divjak.


Ostojić: Plenkovića zabrinjavaju mediji

Komentiravši smjenu Kujundžića, bivši ministar zdravstva u vladi SDP-a Rajko Ostojić prvo se osvrnuo na premijera Plenkovića.

- Premijera Plenkovića očito brine što se dešava u sustavu, premijera Plenkovića očito zabrinjavaju mediji. Ali ono što mene brine, brine me njegova izjava prije tri mjeseca, citiram: "Kujundžić predano radi na kvaliteti zdravstvene zaštite", a današnja izjava, citiram: "Kujundžić nije bio fokusiran na sustav zdravstvene zaštite", rekao je Ostojić. Cijelu njegovu izjavu možete poslušati u videu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!