10:39 / 01.06.2020.

Autor: B.A./T.D./Studio 4/HRT

Ćorić o vjetroelektranama: Nema govora o pogodovanju bilo kome

Studio 4/HRT4

Studio 4/HRT4

Foto: - / HRT

"Svaka odluka Ministarstva od 10. lipnja 2017. kad sam postao ministar prije svega je duboko promišljena, s druge strane konzultirane su sve nadležne institucije."
Nema govora o pogodovanju bilo kome, rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić odgovarajući na pitanja novinara o vjetroelektranama i procjeni utjecaja na okoliš koju je potpisao.

Vjetroelektrane su jedan od predmeta istrage u sklopu koje je među ostalima uhićena donedavna državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.- Svaka odluka Ministarstva od 10. lipnja 2017., kad sam postao ministar, prije svega je duboko promišljena, s druge strane konzultirane su sve nadležne institucije. U konačnici, ova odluka je prošla na dvije razine i sudske procese. Ovakvo rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike tužila je Zelena akcija 2018. godine. Upravni sud je donio odluku kojom daje pravo Ministarstvu. Na tu odluku se Zelena akcija žalila, Visoki upravni sud je prošle godine negdje u proljeće ponovio da je Ministarstvo donijelo ispravnu odluku, rekao je Ćorić uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je kako je i ovo rješenje, kao i ostala, išlo za tim da se poštuju najviši ekološki standardi te da će tako biti onoliko dugo koliko on bude ministar.

- Nema govora o pogodovanju bilo kome. Ovdje govorimo o tome da smo prije svega zaštitili interes Republike Hrvatske, rekao je Ćorić.

Na pitanje novinara jesu li Josipa Rimac i ostali osumnjičeni trebali biti isključeni iz HDZ-a odgovorio je kako će sve na tu temu reći Predsjedništvo HDZ-a i Sud časti.

- Nije na meni da komentiram ovu situaciju s obzirom na to da detalje dobrim dijelom još ne znam, rekao je Ćorić.

Osvrnuo se i na Društvo lobista, čija je potpredsjednica njegova supruga, rekavši da se ono nikad nije bavilo tim pitanjem, nego se već dugi niz godina bavi promocijom zakona o lobiranju kako bi se lobistička djelatnost u Hrvatskoj konačno regulirala.

- Ono čime se Društvo lobista nikada nije bavilo je lobiranje. Neki njegovi članovi možda da, međutim, moja supruga sigurno nije jedna od tih, ako ćemo o supruzi, rekao je Ćorić.

Reakcije na aferu

Još 35 dana dijeli nas od parlamentarnih izbora, a kampanja se zahuktala. Gostujući u emisiji Studio 4 u SDP-u kažu kako očekuju da će njihova koalicija rasti te dodaju da pregovaraju s još nekim potencijalnim partnerima.

U HDZ-u naglašavaju da oni na izbore izlaze samostalno, ali da će na njihovim listama biti i ljudi koji nisu bili stranački eksponirani. Komentirali su i aferu "vjetroelektrane".

- Svaka aktivnost koja se svede na to da se nekog privede, stavlja na teret da je zloupotrijebio položaj, primio mito, definitivno nije dobro ni za koga. Ali dobro je nešto drugo. Dobro je što se te stvari događaju, što se ne kriju, što se te stvari i potezi ne štite, rekao je Ivan Anušić, HDZ. 

- Ključ sve ove korupcije je u biti politička korupcija. Politička korupcija je majka svih korupcija. Ove ostale korupcije, kokošarenje, dnevnice, besplatna vrata i slične stvari. Kokošarenje je posljedica političke korupcije, istaknuo je Rajko Ostojić, SDP. Član Mosta Miro Bulj kaže kako hrvatski građani godišnje plaćaju subvencije na temelju odluke koju je donio na zadnjoj sjednici Milanovićeve vlade ministar Vrdoljak.

- Milijardu i pol kuna godišnje se "muze" iz džepova naših građana. Tako da ovdje nije samo odgovornost na gospođi Rimac i uhićenima koji su radili to što su radili. Nego je odgovornost na politici i sustavu koji je planiran u ovoj Vladi od Andreja Plenkovića do ministra Ćorića, rekao je Bulj.

I predsjednik Narodne stranke - reformista i nekadašnji ministar gospodarstva Radimir Čačić komentirao je aferu Vjetroelektrane. Kaže da, kao i obično, stradaju oni koji su na repu događaja.

- U odnosu na stvarnu veličinu cijelog tog projekta i potencijalnih šteta za građane Hrvatske, ovo su sitni iznosi, kazao je među ostalim Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!