08:55 / 24.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Ćorić: Popuštanje ne znači da se možemo ponašati kao prije

-

-

Foto: - / -

Želimo cijelu priču s koronavirusom dovršiti na najbolji mogući način, poručio je Ćorić
Popuštanje mjera nikako ne znači da se možemo ponašati kao prije četiri-pet tjedana, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jutros u HRT-ovo emisiji Dobro jutro, Hrvatska komentirajući jučer predstavljen plan popuštanja mjera zaštite od koronavirusa u tri faze.

Epidemiolog Kaić o riziku otvaranja vrtića i škola
U Otvorenom najrelevantniji stručnjaci o koronavirusu
Sve o koronavirusu

Ćorić je rekao da smo posljednjih tjedana svi zajedno ostali doma i odradili određenu žrtvu kako bi se širenje epidemije što je moguće više smanjilo, kako bi se zaustavio trend koji je zahvatio većinu europskih i svjetskih zemalja.

- Učinili smo dobar posao. Ono što je najvažnije, unatoč žrtvi koja je podnesena, zaštitili smo živote većine građana i ta epidemiološka slika u Hrvatskoj znatno je bolja od velike većina svjetskih zemalja. Upravo zbog toga odlučili smo se na jedan iskorak i, imajući na umu činjenicu da je naše gospodarstvo u proteklih mjesec dana bilo de facto zaključano, i činjenicu da velika većina djelatnosti nije funkcionirala, predsjednik Vlade u konzultacijama s epidemiolozima i cijela Vlada, sastavili smo plan smanjenja restrikcija koji će nam donijeti da u sljedećih nekoliko tjedana dobar dio gospodarstva otvorimo, rekao je Ćorić.

Dodao je da to nikako ne znači da se možemo ponašati kao prije četiri-pet tjedana, već da će nam na raspolaganju biti dobar dio usluga koje to posljednjih tjedana nisu bile i da će dobar dio poduzetnika nastaviti sa svojom djelatnošću.

U ponedjeljak bi se trebale otvoriti sve djelatnosti koje ne podrazumijevaju izravan i intenzivan fizički kontakt, poput putničkih agencija, postolara i sličnih zanata i djelatnosti. Trgovine da, ali trgovački centri su izuzeti - zbog gužvi u centrima jasno je da bi takav intenzitet bio fenomenalno okruženje za širenje zaraze, objasnio je Ćorić.

Drugi val popuštanja je 4. svibnja, a treći 11. svibnja.

- Ideja je da se tijekom prva dva vala epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj ne pogorša značajno, to u pravilu znači da ne smijemo bilježiti neko značajnije povećanje osoba zaraženih Covidom-19. Zato i jest postupno. U tom svemu trebamo biti krajnje oprezni, imamo primjere zemalja u kojima je unatoč jako dobrim rezultatima u prvoj fazi došlo do otpuštanja mjera i relaksacije, a vis-a-vis razvoja gospodarstva, i onda su te zemlje u drugoj fazi doživjele nevjerojatnu ekspanziju virusa. To Hrvatska ne želi dopustiti, mi smo tu vrlo jasni, poručio je Ćorić, dodajući da će doći do ponovnog uvođenja mjera ako za time bude potrebe.

Ćorić je komentirao i pregovore sa sindikatima, kaže da će Vlada ustrajati.

- Neki sindikalni predstavnici žele pokazati da ne razumiju situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, odnosno ne razumiju situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, ne znam koji bih izraz od ta dva upotrijebio, rekao je Ćorić.

U trećoj fazi doći će do nastave u školama za prva četiri razreda osnovne škole. Ćorić je, komentirajući nedoumice nekih roditelja, naglasio da su u zadnjih tjedana pokazali kao sustav da su disciplinirani i izuzetno dobro organizirani.

- Želimo cijelu priču s koronavirusom dovršiti na najbolji mogući način, poručio je.

Što se otvaranja granice tiče, to ne ovisi samo o nama, rekao je Ćorić.

Frizerski saloni otvaraju se 4. svibnja.

- Moram priznati da sam ja, s obzirom na trenutno stanje, već rezervirao svoj termin, našalio se Ćorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!