20:37 / 01.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Ćorić pozvao oporbu da bude savjesna i podrži mjere

-

-

Foto: - / -

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić smatra kako mjere nisu zakašnjele, već dolaze "pravodobno".
Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u utorak je pozvao oporbu da bude savjesna i podrži mjere koje omogućavaju poduzetnicima, uglavnom ugostiteljima, da u narednom razdoblju prežive zatvaranje njihovih objekata, a drži i kako mjere nisu zakašnjele, već dolaze "pravodobno".

- Uvažavajući činjenicu da smo pri tome omogućili da njihovim zaposlenicima budu isplaćene plaće, da im budu namireni fiksni troškovi ovisno o padu prometa i da im budu omogućeni krediti za daljnje funkcioniranje, rekao je Ćorić u Omišlju dodavši da "ne vidi četvrti segment koji je trebao biti ovakvim mjerama pokriven".

➡️ Nove mjere protiv COVID-a glavna tema u Saboru

Na pitanje jesu li mjere zakašnjele odgovorio je da nisu.

- Držimo da su pravodobne kao što su bile i na proljeće, rekao je i naveo da Hrvatska sada ima oko 156 tisuća nezaposlenih te da je to pet tisuća više osiguranika više nego u ožujku.

- Neke druge zemlje, diljem Europe, unatoč tome što su njihovi BDP-i pali više ili manje od hrvatskog BDP-a u proteklih devet mjeseci, bilježe znatno veće povećanje nezaposlenih. Naš primarni cilj, pored najvažnijeg, a to je zaštita života i zdravlja građana, je ostao očuvanje radnih mjesta, kazao je ministar Ćorić.

➡️ Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića

Na pitanje je li na sastanku s ugostiteljima reagirao i "srezao" pitanje u vezi s PDV-om, Ćorić je rekao da je na tom sastanku iznio svoje stajalište.

- Porez na dodanu vrijednost bio je jedna od tema sastanka udruga poduzetnika i predstavnike Vlade i pojedini sudionici sastanka su izrazili svoja stajališta po pitanju promjene, odnosno smanjenja PDV-a u vrlo kratkom vremenskom roku. Poznat sam kao osoba koja vrlo često izrazi svoj stav, pa sam to učinio i tom prilikom, rekao je.

Na upit što misli o ekonomskom savjetu kojega je osnovao predsjednik Republike Zoran Milanović, Ćorić je odgovorio: "Zašto ne."

- Ako se predsjednik želi savjetovati o ekonomskim pitanjima, onda je uvijek dobro okupiti određeni tim, dodao je.

Na pitanje jesu li ugostitelji realni kada tvrde da nemaju rezervi i da ne mogu preživjeti do proljeća uz ovakve mjere, ministar je rekao da su mjere kreirane prije svega jer je odlukom Stožera civilne zaštite došlo do zatvaranja ugostiteljskih objekata do 21. prosinca.

- Nadamo se da će u narednim tjednima broj novozaraženih i hospitaliziranih polako padati, da će mjere postići svoj cilj i da ćemo nakon toga moći relaksirati ekonomiju, kazao je.

Dodao je da će se vidjeti hoće li se to dogoditi i da će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u narednim tjednima.

- Ako me pitate jesu li ove mjere adekvatne za aktualni trenutak, s obzirom na zatvaranje objekata, držimo da jesu i zato smo ih predložili, kao i što su bile adekvatne i mjere iz ožujka, odnosno mjere koje smo kontinuirano poduzimali u proteklim mjesecima. Što se tiče višemjesečne eventualne obustave rade, siguran sam da to neće biti slučaj, naglasio je.

Ministar Tomislav Ćorić u utorak je bio u LNG terminalu u Omišlju, kada je s prvim količinama ukapljenog prirodnog plina potrebnog za probni rad LNG terminala doplovio brod "LNG Croatia".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!