14:13 / 03.04.2019.

Autor: HRT

Ćorić: Zatvaranje odlagališta otpada - prilika za političko kokošarenje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, nije želio komentirati upozorenje Zelene liste da je potkraj 2018. zatvoreno 27 odlagališta.
Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, nije želio komentirati upozorenje Zelene liste da je potkraj 2018. zatvoreno 27 odlagališta.

- Lani je u veljači, ožujku i travnju tim ministarstva zaštite okoliša i energetike prošao cijelu Hrvatsku i bio je u svim županijama. Predstavili smo tada plan zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj od kraja 2018., odnosno početka 2019. godine. Više od 100 odlagališta u Hrvatskoj, od Nove godine su prema pravilima Europske komisije trebala biti zatvorena. Međutim, s obzirom na postojeću infrastrukturu Hrvatska to jednostavno nije bila u stanju učiniti. Upravo zbog toga idemo na periodično zatvaranje odlagališta. Od 1. siječnja ove godine tako je 27 odlagališta zatvoreno. Svi gradonačelnici i načelnici općina bili su o tome obaviješteni u veljači, odnosno ožujku 2018. godine. Imali su godinu dana za prilagodbu sustava, dodaje Ćorić.

- Vidim da pojedine političke stranke u RH i njihovi predstavnici koristu ovu situaciju za skupljanje sitnih političkih poena, odnosno da budemo konkretni - za političko kokošarenje. Tu prije svega mislim na gospodina Pranjića iz Vrgorca, kazao je.

Naglasio je da je studiju o tome koje odlagalište treba biti zatvoreno, naručio njegov prethodnik Slaven Dobrović.

-
Svi načelnici i gradonačelnici koji se danas žale da su dovedeni pred gotov čin - ne govore istinu, istaknuo je ministar Ćorić.

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić izjavio je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike prozvao Ministarstvo da nije ozbiljno radilo svoj posao prije zatvaranja 27 odlagališta otpada u gradovima i općinama, zbog čega sada ti gradonačelnici i načelnici imaju problem s otpadom.

Matić je rekao da se iza zatvaranja 27 odlagališta otpada "krije nerad i ne proaktivna politika Ministarstva zaštite okoliša i energetike", jer je najjednostavije donijeti odluke o zabrani, preporučiti što se treba napraviti, a ne poduzeti niti niz aktivnosti niti sastanaka na vrijeme kako ljudi na terenu ne bi imali problema.


-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!