09:08 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Ćorušić: Djevojčica Rita je dobro, skinuta je s respiratora

-

-

Foto: - / -

Dogodilo čudo - isti dan kada je obavljna operacija, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednoga dječaka od osam godina iz Austrije, kazao je doktor Ćorušić.
Četverogodišnja djevojčica Rita koja je prije dva dana u posljednji trenutak u KBC-u Zagreb nakon ugradnje umjetnog dobila i pravo srce, oporavlja se od kirurških zahvata. Novu priliku dobila je zahvaljujući donoru, ali i brzoj reakciji liječničkih timova, policije te Vlade čijim je zrakoplovom organ iz Austrije dopremljen u Hrvatsku.Prvi put u Hrvatskoj se dogodilo da se tako malom djetetu, od četiri godine, ugrađuje mehanička pumpa kako bi ono moglo izdržati čekanje donora, kazao je Ante Ćorušić, ravnatelj kliničkog bolničkog Centra Zagreb za HRT-ov Studio 4 govoreći o subotnjoj operaciji srca djevojčice Rite. Na sreću se dogodilo čudo - isti dan kada je obavljena operacija, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednoga dječaka od osam godina iz Austrije, dodao  je.

Danas je situacija stabilnija nego jučer. Djevojčica je skinuta s respiratora, osjeća se dobro i vjerujemo da će biti dobro. Naglašavamo da nismo pristaše velike euforije oko te situacije. To je bio kompleksan zahvat te se komplikacije mogu dogoditi, kazao je Ćorušić te dodaje da je zadovoljan razvojem situacije.

Djevojčica se dobro oporavlja, uobičajeno. Radi se o vrlo ekstenzivnom zahvatu jer je bila podvrgnuta dvama zahvatima u roku od 20-ak sati, dodao je.

Operacija je trajala 4-5 sati, ali cijela akcija u što je uključena i dojava i transport, trajala je oko 12-13 sati, izjavio je te potvrdio da je djevojčica šest mjeseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 mjeseci je njihov pacijent.

Komentirajući podatak da je Hrvatska po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika među vodećim zemljama u svijetu, Ćorušić je kazao da su razlozi za to - veliko hrvatsko srce, dobar zakon o donorstvu, dobri transplantacijski timovi i entuzijazam.

Lista čekanja za transplantaciju organa npr. u Njemačkoj je puno dulja nego u Hrvatskoj, čak 3-5 puta, napomenuo je.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!