18:48 / 04.10.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ćorušić: KBC Zagreb nije žarište koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema.
Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema. Pozitivno je i osam liječnika i 10 medicinskih sestara, a u samoizolaciji je 28 liječnika i 50 medicinskih sestara.  

➡️ Capak: Razmišljamo o obveznoj maski u zatvorenim prostorima 
➡️
COVID-19 - najnovije informacije 
➡️
Važinić: Hitna postupila po protokolu kad je prevozila Jandrokovića 
➡️
Štagljar u Nu2: Potkraj godine i početkom iduće imat ćemo cjepivo

Kazao je da se i očekivala ovakva situacija u KBC-u Zagreb jer ondje ima 5800 zaposlenika. Naglasio je da KBC Zagreb funkcionira normalno i da nije žarište koronavirusa.

- To smo i očekivali jer kroz KBC Zagreb svaki dan prođe oko 4.500 korisnika naših usluga. Život ide dalje, normalno funkcioniramo. Tako će biti i ubuduće, kazao je Ante Ćorušić.

Istaknuo je i da 11 pozitivnih pacijenata, koji su primljeni u KBC Zagreb, su došli iz drugih bolnica ili su došli na prijem s negativnim brisom na koronavirus. Dodao je da negativan  test ne znači da netko možda u sebi nema početni stadij infekcije.

- Svi su bili negativni na koronavirus, a za vrijeme boravka u bolnici dio ih je postao pozitivan. Je li tu bila riječ o samom pacijentu, odnosno okružje  iz kojega je došao, ili pak netko od djelatnika koji je kontaktirao s tim pacijentom - teško je sada epidemiološki utvrditi. U svakom slučaju, obavijestili smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ne možemo točno utvrditi gdje je i na koji način virus ušao, kazao je.

Ćorušić dodaje da su svi oni sada razmješteni ili u KB Dubravu ili u Kliniku za infektivne bolesti. Uz ove liječnike koji su u samoizolaciji, može se reći da je KBC Zagreb - covid čist, a za nekoliko dana vidjet ćemo je li to tako, kazao je.

Na pitanje ima li odgoda u pregledima i operacijama s obzirom na broj liječnika i medicinskih sestara koje su pozitivne na koronavirus, Ćorušić naglašava da sve ide kao što je planirano. Uspjeli smo se organizirati.

- Nama organizacija rada s aspekta pandemije Covid-19 nije osobito teška. Više brige nam je zadao potres u Zagrebu. Morali smo izmjestiti četiri klinike s lokacija Jordanovac i Šalata u prostore na Rebru. S te strane smanjen nam je komfor i za pacijente i za osoblje, ali KBC  Zagreb funkcionira normalno i niti jedna operacija niti pregled se neće odgoditi, kazao je.

Ravnatelj KBC-a Zagreb kazao je i da se uglavnom slaže sa stavovima znanstvenika Igora Štagljara koji je gostovao u današnjoj emisiji "Nedjeljom u dva".

- Većina bolesnika kojima nije nužan pregled, a naručeni su, jednostavno odustanu od straha da bi bolnica mogla biti izvor njegove zaraze. Taj strah možda možemo valorizirati, ali ćemo u svakom slučaju za 2-3 godine, kada ovo sve prođe, možda osjetiti blagi porast uznapredovalih slučajeva karcinoma koji su možda mogli biti otkriveni ranije. 

Izjavio je da je KBC Zagreb spreman za predstojeće razdoblje jeseni i zime kada se očekuje povećani broj zaraženih od  koronavirusa. Kazao je i da ne vjeruje da će doći do "lockdowna".

- Imamo dovoljno zaštitne opreme i kadra da možemo opskrbiti sve naše pacijente na adekvatan način, kazao je Ćorušić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!