18:07 / 17.03.2020.

Autor: Kristina Bojić/Tema dana/IMS/D.M./HRT

Ćorušić: Nema mjesta panici, KBC Rebro funkcionira dobro

-

-

Foto: - / -

Zbog neodgovornog ponašanja liječnika s Rebra, čak 140 djelatnika te bolnice završilo je u samoizolaciji.
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se broj oboljelih popeo na 69. Među njima je troje liječnika iz KBC-a Zagreb. Zaraženi liječnici bili su za vikend na skijanju u Austriji, a kad su se vratili na posao, nisu to nikome prijavili.

- Koronavirus - najnovije informacije

Nakon ovog saznanja, ministar zdravstva Vili Beroš poslao je dopis svim bolničkim centrima da dostave popis svih djelatnika koji su u posljednja dva tjedna boravili u inozemstvu. Zbog neodgovornog ponašanja liječnika s Rebra, čak 140 djelatnika te bolnice završilo je u samoizolaciji.

- Nema mjesta panici, KBC funkcionira dobro. Skupili smo se svi zajedno u zajedničkim interesima. U ovim teškim trenucima moramo biti odgovorni, a ovo se dogodilo, a nije se trebalo dogoditi, izjavio je u Temi dana HTV-a ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Vjeruje kako nekih ozbiljnijih posljedica neće biti.

Nitko od pacijenata nije inficiran

Kazao je kako je na sjednici vijeća bolnice bila donesena odluka o preporuci da liječnici ne napuštaju Hrvatsku. Nažalost, oni to nisu ispoštivali. Tako Klinika za kardiologiju ima dva inficirana. Testovi su rađeni, i nitko od pacijenata koje su dotični kolege pregledavali nije inficiran, dodao je Ćorušić.

"Oni su dobri doktori, ali ovdje je u pitanju savjesnost"

Kazao je kako osobno ne poznaje te liječnike, zna "samo da su doktori" i da su u medicinskom smislu jako dobri. Međutim, dodao je kako u ovom slučaju nije u pitanju samo medicinski poziv nego i savjesnost, prema sebi, prema svojim bližnjima i društvu, kao i prema sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj. 

- Još jednom apeliram na sve kolege. Moramo se koncentrirati na zajedništvo, na snazi su izvanredne mjere. Nisu oni jedini, zatražio sam popis i drugih zaposlenika bolnice koji su bili vani. Oni su u sustavu praćenja. Jedan dio neće morati u samoizolaciju, a drugi dio će zasigurno morati, rekao je.

U pričuvi "drugi ešalon" zdravstvenih djelatnika

Rad u bolnici nije ugrožen, još prije dva tjedna smo prešli smo na hitne slučajeve i maligne bolesnike, a jedan je ešalon ranije već  stavljen u pričuvu. Tako je osiguran smještaj za novooboljele od ovog nesretnog virusa.

Napomenuo je kako se zaraza ne može zaustaviti, ali se može kontrolirati i obuzdati. Naše institucije rade dobar posao i mislim da ćemo iz ove situacije izaći kao pobjednici. Ožiljaka će biti, ali idemo dalje, poručio je Ćorušić.

Funkcioniranje Hitne službe

Objedinjeni bolnički hitni prijem u bolnici funkcionira normalno. Sad to radimo kroz trijažni sustav koji je smješten izvan bolnice. Tijekom prošlog vikenda opremljeno je 11 kontejnera za Objedinjeni hitni bolnički prijem i posebno za trudnice i posebno za  imunokompromitirane bolesnike koji se liječe od malignih bolesti, izvijestio je Ćorušić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!