13:23 / 16.01.2019.

Autor: M.Š./T.V./Hina

Ćorušić: Novi zakon o pobačaju neće se bitno razlikovati od sadašnjeg

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Povjerenstva koje se bavi analizom zakonskih prijedloga u zemljama EU-a o prekidu trudnoće Ante Ćorušić rekao je kako se njihov prijedlog, koji bi trebao biti podloga za izradu novog zakona, neće bitno razlikovati od rješenja u postojećem zakonu.
Predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva koje se bavi analizom zakonskih prijedloga u zemljama Europske unije o prekidu trudnoće, Ante Ćorušić izjavio je nakon sjednice Povjerenstva, kako se njihov prijedlog, koji bi trebao biti podloga za izradu novog zakona, neće bitno razlikovati od rješenja u postojećem zakonu.

Prijedlog bi, kaže, mogao biti gotov za tri tjedna, kada će se održati iduća sjednica Povjerenstva.

- Zadaća Povjerenstva jest da analizira zakonska rješenja 27 ostalih članica EU i da na temelju toga da stručni prijedlog, stručnu podlogu radnoj skupini koja će izraditi definitivni nacrt zakona, kazao je. Radi se o multidisciplinarnom pristupu, medicinskom, pravnom i etičkom problemu, a potrebno je i vrijeme da se prouče opsežni materijali koje su dobili iz tih zemaja EU.

Govoreći o pojedinim rješenjima, Ćorušić je rekao kako će u novom zakonu najvjerojatnije kao rok do kojem se može napraviti pobačaj ostati 10 tjedana a najavio je i mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja koje ne bi bili obavezni.

Član Povjerenstvva Nenad Hlača, predsjednik Katedre za obiteljsko pravo na riječkom Pravnom fakultetu, kazao je kako je rok od dvije godine koji je za donošenje zakona postavio Ustavni sud instruktivni rok i da nije potrebno tražiti njegovo produljenje za donošenje zakona.

- Evidentno je da se ono što se nije radilo 30 godina, ne može prerezati u toku od par mjeseci jer se radi o delikatnom pitanju. Čini mi se da je već puno što se ova vlada uhvatila u koštac s jednom tako delikatnim problemmom ali ne može se vladu siliti da preko noći prereže i donese zakon, kaže Hlača. Smatra kako je važno problem istraži i preloži rješenje koje će biti priimjereno sadašnjem trenutku medicinske struke, etike i hrvatskom pravnog sustava.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je u Hrvatskom saboru kako novi zakon vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud, odnosno da će stručno povjerenstvo predložiti tom sudu produženje roka za donošenje zakona. Nije rekao kada se zakon može očekivati dodavši kako je riječ o osjetljivom pitanju na kojemu se intenzivno radi.

- Zakon o pobačaju je iznimno kompleksan s raznih aspekata, životnog, sociološkog, demografskog, svjetonazorskog... U tome smislu povjerenstvo sastavljeno od eksperata medicinske i pravne struke već duže vrijeme analizira zakonska iskustva zemalja Europske unije i drugih zemalja i rezultate koje su dali, napomenuo je Kujundžić.


Ministar je najavio da će se javnost uključiti u raspravu kada stajalište povjerenstva bude definirano, jer je sada riječ o istražnoj fazi, kada se analiziraju prakse i rezultati u drugim zemljama. Na pitanje hoće li se u ovom mandatu vidjeti prvi obrisi zakona, Kujundžić je odgovorio kako ne može prejudicirati jer se radi o vrlo osjetljivom pitanju, a ljudi na tome intenzivno rade. "Hoće li taj rad biti u mjesecima, to ne mogu reći", kazao je.

- Priželjkujem da nađemo dobar model koji će dati najbolje rezultate, da imamo što manje abortusa i što više rođene djece. Želim da svatko tko začne dijete bude siguran da će država jamčiti da će to dijete imati sve što mu je potrebno za život, rekao je ministar.

Broj pobačaja u Hrvatskoj drastično se smanjio u zadnjih dvadesetak godina i u daljnjem je padu. To pokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima je u 2017. bilo 2416 legalno induciranih pobačaja, dok je 2003. bilo registrirano 5923 takvih pobačaja.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!