Covid-19 - najnovije informacije

27.11.2020.

07:17

Autor: M.M./Regionalni dnevnik/B.A./HRT

default error photo
U posljednja 24 sata zabilježeno je 4080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 4080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22408
Među njima je 2240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata. Preminulo je 48 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 119706 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1600 preminulo, ukupno se oporavilo 95698 osoba od toga 3349 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 51514 osoba. Do danas je ukupno testirano 724 820 osoba, od toga 11091 u posljednja 24 sata.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Predstavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa
➡️ Bubaš: Učinkovitost mjera možemo vidjeti za oko 6 tjedana  Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je strožu kontrolu provedbe novih mjera protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponoć, što uključuje i kazne za nenošenje maski. Opširnije  

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će popuštanje novih mjera ići ako ćemo u idućih mjesec dana postići silazni trend broja oboljelih i hospitaliziranih.

- Nismo razmišljali koja bi brojka bila da tijekom 12. mjeseca počnemo s popuštanjem mjera, nego se radi o trendu. Ako će biti silazni trend oboljelih i hospitaliziranih, onda možemo razgovarati o eventualnom popuštanju mjera 21.prosinca, rekao je.➡️ Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar upozorio je na nejasnoće u novim mjerama. Nejasno mu je što će biti s tržnicama na otvorenom, smiju li raditi bazeni u hotelima i vodenim centrima, te kako će srednjoškolci u ponedjeljak u škole stići javnim prijevozom? Naime, svako vozilo javnog prijevoza smije biti popunjeno do 40 posto. Kolar se stoga pita - kako će sva djeca stići na vrijeme u školu?

- U ponedjeljak će djeca, naravno, srednjoškolci, dolaziti u školu, s javno-linijskim prijevozom, samo ne znam, s obzirom na to da javno-linijski prijevoz nije u našoj nadležnosti, kako će prijevoznici reagirati na tih 40 posto? I tko će kontrolirati tih 40 posto?, pita se Kolar.

➡️ Ne kočite lokomotivu Hrvatske, pustite nas da radimo, apelirano je i danas iz Istre u kojoj se u kafićima ispijaju posljednje kave. Jer ni danas nema odgovora Vlade na zahtjev Istarske županije za odgodom primjene mjera za ugostiteljstvo na području Istre. U tamošnjem stožeru pozivaju Vladu da zadrži regionalni pristup.

- Naše procjene su itekako dosljedne, kvalitetne, i kao što smo znali procijeniti od ožujka do sada, isto tako kvalitetno procjenjujemo i sada. Želim naglasiti da se na području Istre nije izgubila kontrola nad kretanjem virusa, poručio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

➡️ Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je izmjene u kalendaru školske godine po kojima će se praznici u siječnju produljiti za tjedan dana, čime će se odustati od drugoga dijela praznika koji su bili predviđeni u veljači. Opširnije   

➡️ Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić rekao je kako su morali donijeti strože mjere kako bi se smanjio broj zaraženih te kako će dijelovi gospodarstva patiti zbog toga no da će Vlada pronaći način da im se pomogne. Opširnije  

➡️ U bolnicama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji medicinskim sestrama na covid odjelima je vrlo teško, a u Zagrebu je uobičajeno teško, kazala je Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, u HRT-ovom Studiju 4. Dodala je i da su u tijeku pregovori oko dobivanja stimulacije za medicinske sestre koje rade na covid odjelima. Opširnije 

➡️ U Ogulinu je među sedam liječnika pozitivnih na covid-19 i svo troje radiologa, pa rendgen radi samo za hitne slučajeve, odgođena su mnoga snimanja, ali i jedno vjenčanje, rekao je u petak Hini ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko. Opširnije

Koronavirus po županijama

➡️
Područje Virovitičko-podravske županije, u posljednja dva dana bilježi čak 111 zaraženih osoba korona virusom. U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je 38 COVID-19 pacijenata. U odnosu na jučer, petero je pušteno kućama, ali ih je osmero novo hospitalizirano.

➡️ U Zagrebu je 607 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U ZET-u se pripremaju za provedbu novih mjera prema kojima u javnom prijevozu popunjenost treba smanjiti na 40 posto kapaciteta. Na svim vozilima postavit će se obavijesti o najvećem dopuštenom broju putnika. A u jutarnjim i popodnevnim satima povećat će se broj vozila. Opširnije  ➡️ U Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno je 548 novozaraženih koronavirusom, što je dosad najviše u toj županiji, a dvije su osobe umrle.

➡️ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 390 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe. Opširnije  

➡️ U Karlovačkoj županiji utvrđena su 202 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije osobe su preminule. Opširnije   

➡️ Na području Šibensko-kninske županije 98 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 35 osoba, od kojih su četiri na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla.

➡️ U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 376 novih zaraza koronavirusom.

➡️ Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je 319 novooboljelih osoba od Covida-19, a četiri su umrle. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka 113 osoba je na bolničkom liječenju, među kojima 12 na respiratoru. Stožer te županije donio je olduku da iz preventivnih razloga srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu. Opširnije  

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji 222 osobe pozitivne su na koronavirus. Preminule su četiri osobe. U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.407 osoba.

➡️ Na području Zadarske županije evidentirano je 148 novooboljelih, a preminula je jedna osoba. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirano je 47 pacijenata od kojih je 7 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 13 pacijenata oboljelih od COVID-a-19.

➡️ U Brodsko-posavskoj županiji evidentiran je 131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Hospitalizirano je ukupno 78 osoba. Deset hospitaliziranih je na respiratoru. U samoizolaciji nalazi se 1.969 osoba.

➡️ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 32  pacijenata oboljela od koronavirusa, od kojih je njih 6 na respiratoru. U samoizolaciji nalazi se 1669 osoba.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je novih 148 slučajeva bolesti COVID-19, a jedna osoba je preminula. Na bolničkom liječenju nalazi se 69 osoba.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji 82 osobe pozitivne su na koronavirus. Preminule su 2 osobe. Trenutno je u županiji 61 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, a u samoizolaciji nalazi se 1241 osoba. 

➡️ U Ličko-senjskoj županiji 47 je novooboljelih, a jedna osoba je preminula. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1029 osoba.

➡️ U Istarskoj županiji potvrđena je 81 novozaražena osoba. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 11 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (7), Zagreb (2), Bosna i Hercegovina (2). U mjerama samoizolacije nalazi se 1002 osoba.

➡️ U Međimurskoj županiji 171 je novooboljela osoba, preminule su dvije. Hospitalizirano je 97 osoba. Stožer te županije donio je odluku da se u sljedeća dva tjedna nastava u svim srednjim školama odvija online. Opširnije   

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji čak je 175 novooboljelih. 77 s područja Siska, 40 iz Petrinje. Iz županijskoga Stožera civilne zaštite ističu kako nema određenih žarišta. Dosad je u toj županiji od posljedica bolesti preminula 31 osoba.

- Stanje nije alarmantno kao što je to na području, na primjer, sjevernog dijela Hrvatske. Međutim, ako se ovakvi trendovi nastave, mislim da će i glavna preporuka našeg Zavoda za javno zdravstvo biti uvođenje restrikcija i još jačih mjera koje su jedini način na koji se možemo boriti protiv ove bolesti, rekao je Roman Rosavec, načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji evidentirane su 42 novooboljele osobe. Trenutno je aktivno 338 slučajeva, 292 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 46 osoba je hospitalizirano.

Koronavirus u svijetu

➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1609 novih zaraza koronavirusom i umrlo je još  48 oboljelih od Covida-19, objavljeno je, a vlada je oštre restriktivne mjere, koje su na razini zatvaranja na snazi već mjesec dana, produžila za još najmanje tjedan dana. Opširnije   

➡️ U Bosni i Hercegovini potvrđeno je nešto više od 1100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 61 zaražena osoba umrla, no predstavnici zdravstvenih vlasti u BiH tvrde kako je epidemija COVID-a pod kontrolom te da je stanje znatno bolje nego u drugim državama u regiji. Opširnije  

➡️ Velika Britanija učinila je korak prema odobrenju cjepiva za Covid-19 tvrtke AstraZeneca zatraživši od regulatora da pokrene postupak, nakon što su stručnjaci izrazili dvojbe u sigurnost i učinkovitost cjepiva, a kompanija najavila da bi mogla provesti dodatnu studiju.

➡️ U Njemačkoj je od početka pandemije koronavirusa zaraženo više od milijun osoba, a dnevni broj umrlih dosegao je rekordnih 426 slučajeva, pokazuju današnji podaci instituta Roberta Kocha (RKI). Opširnije   

➡️ Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da se neće cijepiti protiv koronavirusa, što je najnovija u nizu izjavu kojima izražava sumnju u programe cijepljenja protiv tog opasnog virusa. Opširnije  

➡️ U hladnjačama-skladištima robe amsterdamske zračne luke Schiphol, radnici zračne kompanije KLM pripremaju se za primitak cjepiva protiv Covida-19 koje se mora čuvati na krajnje niskim temperaturama i takvo distribuirati diljem svijeta. Opširnije  

➡️ Druga najveća australska država Victoria, bivše žarište zaraze Covidom-19, objavila je da je prošlo 28 dana bez ijednog novozaraženog, što je mjerilo koje se često navodi kao uklanjanje virusa iz zajednice. Država nema ni jedan aktivan slučaj nakon što je zadnji oboljeli od Covida-19 pušten ovaj tjedan iz bolnice, što je daleko od kolovoza kad je zemlja imala 700 slučajeva na dan i ukupno blizu 8000 slučajeva. Opširnije  

➡️ Pandemija koronavirusa već mjesecima diktira Europljanima uvjete putovanja i druženja, ali pravi izazov za vlade je odluka treba li tijekom Božića pooštriti ili ublažiti ograničenja. Opširnije   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!