COVID-19 - najnovije informacije

17.11.2020.

07:07

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT/Hina

default error photo
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 87.464 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.113 preminulo.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.945 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.371. Među njima je 1.827 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 196 pacijenata. Preminula je 31 osoba. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 87.464 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.113 preminulo, ukupno se oporavilo 70.980 osoba od toga 2.242 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 36.175 osoba. Do danas je ukupno testirano 631.655 osoba, od toga 7.262 u posljednja 24 sata.

➡️ Sve o koronavirusu 

Ako broj novozaraženih ovaj tjedan ne počne padati, Stožer civilne zaštite najavio je da će razmotriti uvođenje strožih mjera. 

➡️ Nacionalni Stožer civilne zaštite potvrdio je u utorak prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije za uvođenje strožih epidemioloških mjera koje će se primjenjivati od 18. studenoga. 

➡️ Nacionalni stožer prihvatio je veći dio prijedloga Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije za uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera, pa će u toj županiji biti zabranjeno održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 30 osoba na jednom mjestu.

➡️ Kapaciteti osječkoga KBC-a i našičke bolnice za smještaj oboljelih od Covida-19 postupno se popunjavaju te se polako, bude li to potrebno, priprema sportska dvorana "Gradski vrt" za smještaj novooboljelih pacijenata, najavio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

➡️ I dok mnogi stručnjaci kažu da korona epidemija nije pod kontrolom u Hrvatskoj i zazivaju masovna testiranja i efikasnije epidemiološke mjere, mnogi dijelovi zdravstvenog sustava su pod velikim pritiskom. A obiteljski liječnici mogli bi biti još i više ako se uvedu nužna masovna testiranja. Predsjednica udruženja obiteljskih liječnika Nataša Ban Toskić gostujući u Studiju 4 rekla je da obiteljski liječnici daju maksimalno sve od sebe, te da su preuzeli jako puno novih radnih zadataka. Opširnije

➡️ Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u emisiji HR-a U mreži Prvog kazala je kako smatra da u Hrvatskoj još uvijek postoji mogućnost "stezanja"obruča oko okupljanja ljudi. Dodala je kako je zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva.Naglasila je kako se svi trebaju uključiti u suzbijanje virusa, a ne da pojedinci iz udobne fotelje komentiraju odluke Stožera. Opširnije 

➡️ Glavni čovjek COVID bolnice u KB-u Dubrava Ivica Lukšić u našem je Dnevniku naglasio da posljednjih dana imaju sve više bolesnika s težom kliničkom slikom.

- Ono što vidimo u posljednjim danima je da je veći broj bolesnika s težom kliničkom slikom. I to je važno naglasiti da COVID nije bolest rezervirana samo za starije i za one s komorbiditetima. Posljednjih dana i tjedana imamo sve veći priljev osoba mlađe dobi, nemaju znatnih komorbiditeta, a razvili su teže kliničke slike, rekao je Lukšić.Podaci županijskih stožera:

➡️ Na području Virovitičko-podravske županije 22 je novozaraženih osoba od koronavirusa. Osam novozaraženih je iz Virovitice, po četiri iz Slatine i Suhopolja, po dva Čađavice i Voćina te po jedan iz Nove Bukovice i Gradine. U odnosu na jučer broj hospitaliziranih je u porastu, ustvrdili su iz Stožera.

➡️ U protekla 24 sata evidentirane su 44 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana umro je jedan pacijent obolio od Covida-19. Trenutno je 806 aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja županije. U samoizolaciji je 1005 osoba.

➡️  U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije potvrđena su 72 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla. Na području županije trenutačno je 211 aktivnih slučajeva bolesti. U posljednja 24 sata na SARS-CoV-2 virus testirano je 219 uzoraka.

➡️ U protekla 24 sata Karlovačka županija bilježi 37 novozaraženih, a preminulih osoba danas nema, kazali su na današnjoj tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite.

➡️ Na području Zadarske županije 75 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminula je jedna osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 326 uzoraka, a u izolaciji i samoizolaciji je 1485 osoba. Trenutno je u Zadarskoj županiji 886 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti.

➡️ Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 542 obrađena testa danas je 151 novooboljela osoba s područja županije pozitivna na COVID infekciju. Ukupno 2.220 osoba nalazi se u samoizolaciji.

➡️ U Varaždinskoj županiji 127 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle.Broj novozaraženih identičan je broju slučajeva prije osam dana te je sedmodnevni broj novootkrivenih slučajeva i dalje visokih 1499. Od pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji evidentirano je ukupno 5089 slučaja. Trenutno su aktivna 2193 slučaja.

➡️ Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 520 osoba, što je do sada najviše testiranja u jednom danu, od čega je evidentirano 86 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID-19 u županiji. U proteklih 24 sata oporavila se 151 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je  1.113. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 18.989 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 92 novih pozitivnih osoba na COVID-19. U samoizolaciji na području županije je 1.066 osoba. U samoizolaciji se nalazi 65 nastavnika i 665 učenika.

➡️ U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa je oboljelo 104 osoba te je aktivno 2.929 slučajeva. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije evidentirano je 6.005 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Izliječeno je 3.046 osoba, a 30 osoba je preminulo.

➡️ U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata 421 osoba pozitivna je na koronavirus, potvrdio je za portal HRT-a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo tijekom jučerašnjeg dana testirane su 1.062 osobe od čega je 281 pozitivan nalaz. Opširnije

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminula je jedna osoba. U posljednja 24 sata obrađena su 192 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 22 547 uzoraka. U samoizolaciji je 826 osoba.

➡️ Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio o 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđenih na PCR uređaju te o još devet pozitivnih nalaza potvrđenih antigenskim testiranjem, dok je umrla jedna starija osoba. Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji su 1.533 osobe.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja 24 sata testirano je ukupno 650 uzoraka od kojih je 237 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su tri osbe.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji danas su 161 novozaražena i 212 ozdravljenih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 1135 osoba. Broj aktivnih slučajeva na području županije iznosi 1404.

➡️ U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a za 94 testirane osobe nalazi se još očekuju, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 29  pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih tri na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1137 osoba.

➡️ U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 416 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 65 novozaraženih osoba s područja županije. U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba. Izliječeno je 78 osoba. Trenutno je 564 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 583 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna covid-19 pozitivna osoba (1929. godište) s pridruženom kroničnom bolesti.

➡️ Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 59 novih slučajeva bolesti COVID-19. Preminula je jedna osba. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je ukupno 155 uzoraka, dio nalaza još se uvijek očekuje. Na području županije trenutno je aktivno 407 slučajeva bolesti COVID-19, a 40 osoba je ozdravilo, na bolničkom liječenju nalazi se 37 osoba.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 17 je novooboljelih osoba od COVID-19.U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 69 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 587 osoba.

➡️ Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 233 uzorka, od kojih su 64 pozitivna. Trenutno je aktivno 257 slučajeva zaraze koronavirusom, 229 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 28 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 486 osoba, a ukupno je testirano 15191 osoba.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 59 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.
Novske.

Koronavirus u svijetu

➡️ Predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović pozitivan je na koronavirus, prenijeli su mediji navodeći kako se u Novome Sadu drastično povećao broj zaraženih te su registrirana 463 nova slučaja u posljednja 24 sata. Opširnije

➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1388 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih od  posljedica Covida-19,  najviše u jednom danu do sada, objavila je slovenska vlada. Opširnije

➡️ Austrija je smatrana uzorom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, ali se danas ponovno zatvara a njezina vlada suočava s kritikama medija, stručnjaka i oporbe zbog nedostatka reakcije na širenje zaraze. Opširnije

➡️
Dnevna zaraza koronavirusom u Indiji pala je na najniži broj od sredine srpnja, s nešto manje od trideset tisuća novozaraženih u 24 sata, dok Južna Koreja uvodi nove mjere zbog rasta broja oboljelih, objavili su utorak službeni izvori. Opširnije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija pokušati do kraja godine nabaviti pola milijuna do milijun doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Opširnije   

➡️ Južna Australija, peta australska država po broju stanovnika, izvijestila je o jednom novom slučaju zaraze koronavirusom, što je umanjilo strah od mogućeg trećeg vala pandemije u toj zemlji koja je velikim dijelom iskorijenila virus. Australija je dosad zabilježila oko 27.800 slučajeva zaraze i 906 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od niza razvijenih zemalja. Opširnije   

➡️ Ohrabrujuća vijest u borbi s pandemijom stiže iz SAD-a. Biotehnološka tvrtka Moderna objavila je da je razvila cjepivo protiv bolesti COVID-19 koje smanjuje rizik od obolijevanja za gotovo 95 posto. Kliničko ispitivanje provodi se na 30 tisuća sudionika. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da ne očekuje veće doze tog cjepiva prije druge polovine iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!