COVID-19 - najnovije informacije

07:33 / 18.08.2020.

Autor: M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Pristižu novi podatci županijskih stožera.
U protekla 24 sata zabilježeno je 199 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1.371. Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6.855 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5.318 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 4.872 osobe. 

Do danas je ukupno testirana 140.471 osoba, od toga 1824 u posljednja 24 sata.

●  Beroš: Nedostaje nam epidemiologa

O maskama u školama još uvijek se raspravlja, najveći izazov - proboj virusa

U nekim zemljama obavezno testiranje za sve koji stižu iz Hrvatske

● Na području Međimurske županije tijekom poslijepodneva zabilježeno je 6 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 virusa. Danas je uzeto 72, a do sada ukupno 2662 uzorka. Opširnije

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je ozdravila, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. Opširnije

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 36 novozaraženih koronavirusom, iz Splita 20, Sinja pet, Solina troje, Kaštela i Omiša po dvoje, te po jedan sa Hvara, Klisa, Otoka i Podstrane. Uz 36 novooboljelih osoba troje je stranih državljana i to jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i dvije osobe iz Rusije koje su testirane u Splitu. Opširije    ● U Zagrebu su u posljednja 24 sata testirane 593 osobe, od kojih su 32 pozitivne na koronavirus. U samoizolaciji nalaze se 103 osobe. Od 32 pozitivnih, 14 njih su povratnici sa godišnjih odmora, 17 su kontakti prethodno oboljelih, 2 su importirani slučajevi iz BiH, za 5 je nejasno gdje su se zarazili, a za 4 je obrada u tijeku. U Zagrebu je trenutno aktivno 417 slučaja, a 878 ih se nalazi u samoizolaciji. Opširnije   ● U protekla 24 sata na području Zagrebačke županije zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno aktivno 78 slučajeva oboljenja, izvijestio je Županijski zavod za javno zdravstvo. U županiji ukupno je evidentirano 319 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusomom, a do sada je izliječeno ukupno 230 osoba, dok ih je 11 preminulo.

● U Karlovačkoj županiji je utvrđeno sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, od ukupno njih 99 koliko ih je testirano, a najviše je novooboljelih u Karlovcu - četvoro, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. U Ogulinu je novoboljeli muškarac srednjih godina, a u Ozlju je mlađi muškarac iz samoizolacije zbog kontakta s ranije oboljelom osobom. Sedmi novooboljeli je muškarac srednje dobi koji živi u Njemačkoj. U Karlovačkoj županiji dosad je zabilježena 131 osoba oboljela od COVID-19, a u samoizolaciji je 161 osoba.

● U Krapinsko-zagorskoj županiji su zabilježene dvije novozaražene osobe i to iz grada Zlatara, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Novozaražene osobe su s područje grada Zlatara i radi se o poznatim kontaktima već oboljele osobe. U protekla 24 sata zaprimljeno je 46 negativnih nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 63 uzoraka. Trenutno je 14 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

● U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji od izbijanja pandemije 230 osoba imalo je pozitivne nalaze na koronavirus. Trenutno su pozitivne 42 osobe, a  pod mjerom samoizolacije su 172 osobe.

● U Požeško-slavonskoj županiji testirano je 65 uzoraka, od kojih su dva uzorka pozitivna na koronavirus. Trenutno je u toj županiji aktivno 13 slučajeva zaraze koronavirusom, 11 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja je svoju izloženost ostvarila za vrijeme ljetovanja na otoku Pagu. Zbog srednje teške kliničke slike smještena je u Opću bolnicu Varaždin. Aktivnih je sada 17 slučajeva od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a četrnaestero ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 69 osoba.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva su nova slučaja zaraze koronavirusom. Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šest je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se u samoizolaciji nalaze 73 osobe. Opširnije    

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novooboljele
osobe. Jedna oboljela osoba je s područja grada Novalje. Dok su ostale dvije osobe strani državljani kojima je potvrđen virus i koriste izolaciju na području
grada Novalje. Ukupno je oboljelo 37 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 6 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U samoizolaciji nalazi se 40 osoba.

● Na području Koprivničko-križevačke županije nema novooboljelih od bolesti Covid-19, do sada je testirano 3.402 uzoraka.

● U Zadarskoj županiji sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod dvije osobe riječ je o obiteljskim kontaktima, a za ostale se kretanja i kontakti utvrđuju. Troje novooboljelih je s područja grada Zadra, a po jedan iz općina Zemunik Donji, Posedarje, Pakoštane te Sv. Filip i Jakov. Trenutačno su na području županije 72 aktivna slučaja. U samoizolaciji su 353 osobe, nadzor je istekao za njih 4939, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 158 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano osam pacijenata, od kojih su dvoje na respiratoru. Opširnije    

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od koronavirusa (1 iz Vinkovaca, 1 iz Županje i 1 iz Nuštra). Hospitalizirano je 29 osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 558, od kojih su 402 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. U samoizolaciji na području županije je 190 osoba. Opširnije   

● Na području Sisačko-moslavačke županije, deset je novooboljelih osoba od Covida-19. Četiri osobe su s područja općine Hrvatska Dubica, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovače, jedna osoba s područja grada Siska te jedna osoba s područja grada Petrinje.

● U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 220 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a jedna s područja Ispostave ZZJZ Đakovo (Punitovci). U samoizolaciji nalazi se ukupno 271 osoba. Dva pacijenta oboljela od koronavirusa jučer su iz KBC-a Osijek puštena na kućno liječenje, pa je u bolnici trenutno hospitalizirano 24 pacijenta od kojih su pet na respiratoru. Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije. Opširnije  

● Na području Virovitičko-podravske županije jedna je nova osoba zaražena koronavirusom. Riječ je o liječniku koji se, iz do sada poznatih podataka, zarazio na ljetovanju, a njegova trenutna tri kontakta, nalaze se u samoizolaciji. Inače, u posljednja 24 sata, od 28 testiranih osoba, 27 ih je bilo negativno i jedan pozitivan, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Opširnije    ● U Primorsko-goranskoj županiji šest je novozaraženih. Riječ je o mladim ljudima, kontaktima predhodno zaraženih ili povratnicima s odmora u Dalmaciji. Opširnije   

● U Istarskoj županiji 7 je pozitivnih na Covid-19 u posljednja 24 sata. Pet osoba su djelatnici objekta za preradu i prodaju mesa u Puli. U tijeku je provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora. U samoizolaciji nalazi se 133 osoba. Opširnije       ● Nema novooboljelih od koronavirusa na području Šibensko-kninske županije. Testirano je ukupno 109 uzoraka. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 349 osoba. Hospitalizirane su tri osobe. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 86 aktivnih slučajeva.

Koronavirus u svijetu

● U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 240 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 8 je osoba umrlo. Opširnije   

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 27 novozaraženih koronavirusom nakon provedena 1143 testa, a nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Trenutno je u bolnicama 16 hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19, od kojih tri na intenzivnoj njezi. Opširnije     

● Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja tjedna uvede karantenu za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske. Ako vlada takvu odluku donese sutra ili prekosutra, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još "najviše dva ili tri dana" da se vrate kući, rekao je ministar Gantar.

●  U Europskoj uniji se razgovara i da djeca u dobi do deset godina trebaju ići na nastavu u škole, a ona starija mogu je pratiti putem interneta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!