19:34 / 19.07.2020.

Autor: Tamara Marković/HRT

Covid knjižice - savjeti za život u "novom normalnom"

-

-

Foto: - / -

Koronavirus je na ovaj ili onaj način utjecao na život svih nas. Posebno su pogođene neke skupine u društvu poput osoba s invaliditetom.
Koronavirus je na ovaj ili onaj način utjecao na život svih nas. Posebno su pogođene neke skupine u društvu poput osoba s invaliditetom kod kojih je rizik od zaraze i razvoja komplikacija posebno opasan. Njih je u Hrvatskoj oko 500 tisuća.

Za sebe voli reći da u svemu vidi nešto pozitivno, pa i u ovoj epidemiji. Inače po zanimanju novinar, Damir trenutačno radi - od kuće.

- Mi smo na neki način možda i prilagođeniji ovoj epidemiji jer smo se i prije nje ponašali na sličan način, kaže Damir Fatušić.

- Mi smo i u onome što je prije ljudima bilo normalno navikli više paziti na higijenu, na zdravlje i zaštititi se, dodaje.

Zaposlen je na portalu u sklopu URIHO-a, specijalizirane ustanove čiji su korisnici u jeku krize izazvane koronavirusom dali svoj obol u borbi protiv epidemije.

- Osobe s invaliditetom koje su i u ovom vremenu pandemije prve stale na branik i proizvele kada u Hrvatskoj gotovo nije bilo maski, njih 600.000, ističe ravnatelj URIHO-a Josip Držaić.

S obzirom na to da uz invaliditet često idu i kronične bolesti, ova skupina posebno je osjetljiva. Kako bi preporuke za zaštitu njihova zdravlja bile jasne, izdana je Covid negativna knjižica koja sadržava savjete za život u "novom normalnom".

- Mogu reći da su osobe s invaliditetom visoko rizična populacija u ovom trenutku. Zbog toga još jednom naglašavam, ovakva publikacija, preporuke HZJZ-a su ustvari nužne u ovom trenutku, smatra pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Tomislav Benjak.

Od 11 tisuća osoba s invaliditetom zaposlenih uz poticaje, na sreću, nijedna u krizi nije dobila otkaz. Ipak, njihovo zapošljavanje znatno se usporilo.

- Malo je stalo jer dok je Vlada isplaćivala onih 4000 kuna, nisu se dobivali poticaji od Zavoda, objašnjava saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić.

- Međutim, sada su poticaji opet krenuli i ja vjerujem da više ne bi trebalo biti problema, dodaje.

Zbog teškoća s kojima se svakodnevno susreću, osobe s invaliditetom izloženije su zarazi. Ponekad ne mogu sami staviti masku ili oprati ruke, stoga im je u svladavanju prepreka potrebna pomoć osoba u blizini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!