17:40 / 10.03.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

COVID odjel postao Odjel za pomoć izbjeglicama

Već je nekoliko Ukrajinaca u Međimurju zatražilo liječničku pomoć

Već je nekoliko Ukrajinaca u Međimurju zatražilo liječničku pomoć

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

I dalje traje priljev izbjeglica iz Ukrajine u našu zemlju. U Međimurju je uglavnom kod obitelji smješteno stotinjak nesretnih ljudi, a tamošnja se bolnica priprema za izbjeglički val. Već je nekoliko Ukrajinaca potražilo liječničku pomoć.

Strah od rata, neizvjesnost, stres, PTSP - sve je to prisutno kod izbjeglica koje su pobjegle od ratom zahvaćene Ukrajine. Psihijatar Andrej Prošev dnevno prima nesretne ljude koji traže pomoć.

- Za početak se tu radi o akutnoj reakciji na stres što je bilo i za očekivati. Ali ima i drugih reakcija koje smo nažalost i mi ovdje u Hrvatskoj vidjeli kao što je PTSP, kaže Prošev.

Čakovečka je bolnica COVID odjele prenamijenila u Odjele za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine. U prijevodu im pomažu međimurske Ruskinje iz udruge Kalinke.

- Mislim da nije bitno tko je tko koje nacionalnosti, vjere. Najvažnije je to da mi pomažemo jedni druge, kaže ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Igor Šegović

Spremne su sobe, odjeli ali i medicinsko osoblje. Osim psihijatrije povećan će biti prijem i na pedijatriji. Sestre su, kaže pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Koren spremne za pojačan priljev izbjeglica. Profesija, dodaje - od njih iziskuje fleksibilnost i snalaženje u svim situacijama.

Nažalost, psiha izbjeglica ali i domaćih ljudi, kaže nam doktor Prošev - jako je nagrižena aktualnim ugrozama. Pa savjetuje "uključivanje u volenterski rad, humanitarno pomaganje i nepretjerano praćenje vijesti".

Dodajmo da će se zbrinjavanju izbjeglica, uz brojne obitelji, pridružiti i Međimurska županija koja će za njihov prihvat osigurati dvoranu u Ivanovcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!