COVID potvrde - zašto i kada ih ne trebaju imati vozači ZET-a?

16.11.2021.

13:41

Autor: V.G./Hina/HRT

ZET-ov autobus

ZET-ov autobus

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Prvog dana uvođenja COVID potvrda u javne i državne institucije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da je u Zagrebu bilo nekoliko slučajeva odbijanja testiranja, no u vezi daljnjih poteza pričekao bi vidjeti kako će država riješiti tu situaciju.

Bilo je onih koji su odbili testiranje, ali nije bilo nikakvih incidenata. Ja bih pričekao da vidim kako će država reagirati na ovu situaciju, s obzirom na pravne dileme koje postoje, mislim da je to prije svega na njima da riješe, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Dodao je kako još uvijek nije poznato koliko se zaposlenika Gradske uprave, ustanova i poduzeća testiralo prvog dana uvođenja COVID potvrda u javne institucije, no procjenjuju da će se za takva testiranja morati izdvojiti nekoliko milijuna kuna mjesečno.

Ne znam koliko ćemo moći to financirati iz sredstava koja imamo, rekao je Tomašević dodavši da su Grad i ustanove zaposlenicima trenutno dužni podmiriti troškove testiranja, a ta sredstva nisu bila planirana.

Na pitanje zašto vozači ZET-a ne trebaju imati COVID potvrdu Tomašević je istaknuo da je takva uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite, i to samo kada upravljaju vozilima gradskog prijevoza.

S obzirom da u javnom prijevozu, autobusima i tramvajima ZET-a nije potrebno da putnici budu testirani, Stožer je dao uputu da potvrdu ne trebaju imati ni vozači dok su unutar vozila javnog prijevoza. No, vozači trebaju potvrde ako ulaze u gradska poduzeća, rekao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!