"Čovjek je sam sebi najveći križ"

21.04.2019.

20:05

Autor: D.M./HRT

default error photo
Kako bi se obnovio dijalog i tolerancija u društvu smatra fra Ivan Marija Tomić, svaki čovjek u drugome treba gledati osobu, a ne stavljati etikete. Tada bi se mogli međusobno i slušati.
Uskrs je najveći kršćanski blagdan, dan kada se slavi pobjeda života nad smrću, dobra nad zlom i svjetla nad tamom. U Temi dana vikar župe Kraljice Svete krunice fra Ivan Marija Tomić, osvrnuo se na niz terorističkih napada u Šri Lanki. Govorio je i o životu suvremenog čovjeka, njegovim patnjama, strahovima, ali i nadama.

- Kad čovjek vidi tako nešto, ostane bez riječi. Treba zadržati hladnu glavu i da pravdu provode oni koji su za to zaduženi. Na osobnoj razini nitko se ne smije prepustiti zlu, kojemu su se prepustili oni koji su to počinili. Kao kršćani moramo biti oni na kojima će se zlo zaustaviti, kazao je. Na pitanje koji su to križevi 21. stoljeća i kako se s njima nositi fra Ivan Marija Tomić kako su ljudi uvijek isti, pa tako i njihovi križevi. 

- U današnjem individualiziranom svijetu sam čovjek je sebi najveći križ. Jedni drugima smo najveći križevi. Imamo poremećene ljestvice vrednota. Sami sebe stavljamo na prvo mjesto. Bitnije nam je imati, a ne biti i druge okrivljavamo. Zapravo postajemo nesretni. Trebamo se staviti i u poziciju drugih, poručio je.

Kako bi se obnovio dijalog i tolerancija u društvu smatra, svaki čovjek u drugome treba gledati osobu, a ne stavljati etikete. Tada bi se mogli međusobno i slušati. Komentirajući poruku pape Franje koji je kazao kako i Crkva nosi svoj križ i osjeća se napadnutom iznutra i izvana Tomić je kazao kako "su najveći neprijatelji Crkve oni koji su izišli iz nje" i to "zato što je Crkva zajednica vjernika, ali mnogo puta nije zajednica vjernih".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!