Cres nadmašio sva očekivanja

21:47 / 30.08.2021.

Autor: Ivana Perić/I.H./Dnevnik/IMS/HRT

Cres - nadmašena sva očekivanj

Cres - nadmašena sva očekivanj

Foto: Dnevnik / HRT

Prema najnovijim podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutačno boravi 740.000 turista. Najbrojniji su Nijemci, a zatim slijede domaći gosti. Najposjećeniji su istarski gradovi Rovinj, Poreč i Medulin, a nakon Istarske, najviše je turista u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Među onima koji su premašili očekivanja jest otok Cres, koji je svojom ljepotom pravi mamac za brojne turiste.

Kamp Slatina na otoku Cresu ovogodišnji rekorder creskog turizma.

- Ove godine imamo puno veće brojke od one 2019., a pričamo o osmom mjesecu, trenutno imamo 11% više gostiju nego tada u ovo doba godine, rekao je Dario Vodanović iz Kampa Slatina.

Upravo je ovaj kamp ljetno odredište obitelji Vernik i to puna četiri desetljeća. Tu su kažu - kao doma.

- Mi smo prije bili svugdje po Hrvatskoj i Sloveniji i onda smo jednom odlučili pogledati kao je na otoku i kad smo došli odmah smo se zaljubili u to mjesto, bila je divljina, ljubazni ljudi, rekao je Vlado Vernik, turist iz Slovenije.

Ljudska dobrota je razlog dolaska obitelji Kliman iz Njemačke. Oni ljetuju u kampu Kovačine. Kamper im se u dolasku pokvario, a osoblje je kampa poduzelo sve kako bi sigurno i na vrijeme stigli na odredište. 

- Dolazimo ovdje već pet godina. Prekrasno je ovdje, vozimo brodić, ljudi su predivni, prijateljski raspoloženi, zaista predivno, rekao je Tim Kliman, turist iz Njemačke.

- Vrlo smo zadovoljni rezultatima koje kamp Kovačine ostvaruje u ovoj godini, čak štoviše možemo reći da ova godina sustiže onu rekordnu 2019., rekla je Anja Tomić iz Kampa Kovačine.

Brojevi su na cijelom otoku izrazito dobri.

- Do današnjeg datuma mi smo nadmašili naša očekivanja, do 25.8. mi smo prešli 80% gostiju iz 2019. i brojke su uistinu očaravajuće, rekla je direktorica TZ Cres Sanja Živanović.

Pripisuju to sigurnoj destinaciji koju je ovog ljeta korona zaobišla, gostoljubivim domaćinima te uređenim i markiranim plažama u sklopu europskog projekta "BE GREEN KEEP IT CLEAN".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!