12:22 / 19.10.2020.

Autor: T.V./HRT

Crkva se odrekla 10% novca na koji ima pravo po Vatikanskim ugovorima

-

-

Foto: - / -

Na sastanku je premijer zahvalio predstavnicima HBK na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10 posto u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i RH o gospodarskim pitanjima u 2020.
Predsjednik Vlade Plenković primio je predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Na sastanku je naglašeno da će se nastaviti rješavati ključne teme koje se tiču rada Mješovite komisije HBK i Vlade, osobito u pogledu pravnih, karitativnih i statusnih pitanja. 

Premijer je u Banskim dvorima primio mons. Želimira Puljića, predsjednika Komisije HBK za odnose s državom i člana Stalnoga vijeća HBK mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK vlč. Krunoslava Novaka.

- S predstavnicima HBK nastavljamo dijalog o aktualnim društvenim zbivanjima, napretku u suradnji oko ključnih pitanja koja se tiču rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH te daljnjoj borbi protiv COVID-19, napisao je premijer Plenković na Twitteru.

Premijer i predstavnici HBK istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga Katoličke Crkve i Vlade te resornih ministarstva o brojnim društvenim temama.
Dogovoreno je da će se susreti na razini predsjednika Vlade i vodstva HBK održavati dvaput godišnje, u proljeće i jesen.

Sugovornici su se osvrnuli i na sastanak predsjednika Vlade s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom u rujnu ove godine u Splitu, na kojem su još jednom potvrđeni odnosi izrazito dobri odnosi Hrvatske i Svete Stolice.

Premijer Plenković osvrnuo se na aktivnosti Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, usmjerene na očuvanje zdravlja hrvatskih građana te izložio gospodarske i socijalne mjere koje Vlada poduzima za zaštitu radnih mjesta te standarda građana te je u tom kontekstu zahvalio predstavnicima HBK na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10 posto u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i RH o gospodarskim pitanjima u 2020.

Na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!