10:24 / 03.04.2018.

Autor: S.M./M.M/Hina

Crkvena vlast u Splitu suspendirala klerika zbog mogućeg "kažnjivog djela"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Napominje se da je svrha ovoga postupka "put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve".
Crkvena vlast na području Splitsko-makarske nadbiskupije suspendirala je jednog klerika zbog mogućeg kažnjivog djela te je imenovan sudac istražitelj i bilježnik koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama i okolnostima odgovornosti, a rezultati te istrage bit će dostavljeni Kongregaciji za nauk vjere, te državnim vlastima.

Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio), priopćeno je iz Splitsko-makarske nadbiskupije, koja ističe kako u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima, stoji među ostalim u priopćenju.

Napominje se da je svrha ovoga postupka put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve.

Na upit Hine u Nadbiskupiji su rekli da ne mogu ništa više reći o tom slučaju nego što je priopćeno.

Portal Index, je nakon priopćenja iz nadbiskupije, objavio je kako neslužbeno doznaje da je suspendiran fratar, čiji su podaci poznati redakciji, iz splitskog samostana Sv. Frane i to zbog sumnje da je dulji niz godina seksualno zlostavljao maloljetnike. 

Splitska policija: Nismo primili prijavu o zlostavljanju maloljetnika, ali ćemo sve provjeriti

Splitsko-dalmatinska policija izvijestila je da nije zaprimila prijavu o navodnom zlostavljaju maloljetnika u splitskom samostanu Sv. Frane,  ali je najavila kako će provjeriti sve navode o tome i izvijestiti DORH.

S obzirom na medijski interes o događaju koji se navodno dogodio u samostanu u Splitu, što je već objavljeno u pojedinim medijima, obavještavamo vas kako Policijska uprava splitsko-dalmatinska nije zaprimila prijavu navedenog događaja, od strane žrtve ili iz drugog izvora. Međutim, bez odgode ćemo provjeriti sve navode, te ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje iz nadležnosti policije i o utvrđenom i poduzetom izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo, stoji u policijskom priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!