10:18 / 27.10.2018.

Autor: D.M./HRT

Crna subota na cestama - kako stati na kraj obijesnim vozačima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Statistika pokazuje da je 2017. u Hrvatskoj poginula 331 osoba što je 24 više u odnosu na 2016. godinu. Do 25. listopada ove godine poginulo je 266 osoba, lani 275, a 2016. godine njih 258.
Crna subota na hrvatskim cestama. U prometnim nesrećama poginulo je četvero ljudi. U sudaru automobila u Baranji smrtno je stradao 32-godišnji vozač, a u prometnoj nesreći na staroj zagorskoj cesti poginula je još jedna osoba. U Međimurju je poginulo dvoje pješaka, roditelji četvero malodobne djece.

Prometna nesreća s tragičnim ishodom dogodila se noćas na dionici državne ceste D20 koja prolazi između Štefanca i Ivanovca. U policiji su izvijestili da je kombi u 4.20 naletio na dvoje pješaka. Na mjestu nesreće preminula je 27-godišnjakinja iz Kotoribe. S teškim ozljedama 31-godišnji pješak prevezen je u čakovečku bolnicu. Nažalost, i on je oko 7 sati preminuo. Tragično stradali su supružnici Kristijan i Biljana Oršuš. Riječ je o devetoj i desetoj poginuloj osobi na međimurskim cestama ove godine. Kombijem križevačke registarske oznake upravljao je 52-godišnjak; utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola.U sudaru dvaju automobila sinoć u baranjskom mjestu Švajcarnica poginuo je 32-godišnji vozač, a 20-godišnji vozač drugog automobila je ozlijeđen. Teška prometna nesreća dogodila se kada je 32-godišnjak osobnim automobilom pretjecao drugo vozilo, ali je pri povratku u svoj prometni trak udario u prednji dio osobnog automobila koji je pretjecao. Od udara je vozilo kojim je upravljao 32-godišnjak sletjelo s kolnika, udarilo u ograde obližnjih kuća te na kraju u stablo, gdje se zaustavilo, a vozač je od zadobivenih ozljeda poginuo na mjestu nesreće. Drugo vozilo, kojim je upravljao 20-godiišnji vozač, također je sletjelo s kolnika, udarilo u ograde kuća, a vozač je ozlijeđen.

Jedna je osoba smrtno stradala poslijepodne u sudaru autobusa i automobila na zagorskoj magistrali, priopćila je policija. Nesreća se dogodila oko 15.40 sati, na 9. kilometru magistrale. Na mjesto nesreće izašao je i državni odvjetnik, stoji u kratkom priopćenju.

Kako stati na kraj obijesnim vozačima?

Statistika pokazuje da je 2017. u Hrvatskoj poginula 331 osoba što je 24 više u odnosu na 2016. godinu. Do 25. listopada ove godine poginulo je 266 osoba, lani 275, a 2016. godine njih 258. Vozači pod utjecajem alkohola u 2017. skrivili su 4438 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 86 osoba. Godinu prije izazvali su 4282 prometne nesreće, u kojima su poginule 73 osobe. Kako stati na kraj obijesnim vozačima u Temi dana govorio je Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti.  

Prema broju poginulih u prometnim nesrećama Hrvatska je na pretposljednjem mjestu u EU-u., kazao je. Uopozorio je da smo u posljednjih 10 godina u prometu izgubili preko 4.000 osoba. "Vrlo se često radi o osobama u najboljim godinama", dodao je. Također je kazao kako bi kod kažnjavanja trebalo primjeniti imovinski cenzus: "Trebate kazniti osobu tako da će ona to osjetiti".

Komentirao je tragediju u kojoj je pijana vozačica u Splitu, kojoj je već nekoliko puta privremeno oduzimana vozačka dozvola, ubila mladu studenticu. "To djelomično pokazuje nemoć sustava u ovakvim slučajevima. Za neke prekršaje pojedinaca koji poštuju sustav kazne su prerigorozne, a kazne za ljude koji ne poštuju ništa - su preniske", kazao je. Napomenuo je kako u takvim slučajeva neke zemlje EU-a oduzimaju automobil. Postoji i solucija da se prije pokretanja vozila mora kotrolirati dah, tako da se u slučaju pijanstva - automobil ne može pokrenuti. Kao primjer naveo je takav pilot projekt koji su pokrenuli u Škotskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!