16:12 / 20.09.2019.

Autor: Petra Neuner Geržinić/HRT

Crni baloni za sve žene - žrtve nasilja

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lani je 535 žena bilo žrtvama kaznenih djela, a samo u prošlih osam mjeseci čak 639 žena zlostavljali su njihovi partneri.
Uoči 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u znak sjećanja na ubojstvo na zagrebačkom Općinskom sudu kada je muškarac tijekom brakorazvodne parnice ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu te ranio zapisničarku, Pula diže svoj glas. Točnije crne balone i to za sve ubijene žene. Samo u ovoj godini supruzi ili partneri ubili su četiri, a u posljednjih 17 godina 350 žena.

Glasno i jasno - Pula je protiv nasilja nad ženama. Jer ono ne jenjava. Lani je 535 žena bilo žrtvama kaznenih djela, a samo u prošlih osam mjeseci čak 639 žena zlostavljali su njihovi partneri.

U brigu se aktivno uključilo i Ministarstvo unutarnjih poslova s projektom Lily za senzibilizaciju javnosti i prevenciju nasilja. A Policijska uprava istarska i pokaznom vježbom - REagiraj!

- Nasilje nema opravdanja i mora se prijaviti, kazao je načelnik PU istarske Božo Kirin.

Zaštitu za 312 žena Sigurna kuća Istra pružila je od 2006.  No psihološku i pravnu pomoć zatražile su stotine žena. S vremenom se mijenjaju i mehanizmi zaštite.

- Sad su predložene izmjene Kaznenog zakona gdje će kazne za nasilnike biti puno drastičnije i rigoroznije. Pa će tako svaka modrica biti kazneno djelo, a seks bez pristanka kazneno djelo silovanja s kaznom zatvora ne manjom od 3 godine, rekla je Branka Žužić iz Sigurne kuće Istra.

No to samo za slučajeve koji će doista stići do suda, u kojima će žene pronaći snagu za izlazak iz pakla, a ne puniti stranice crne kronike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!