Na crni petak raste broj internetskih prijevara

24.11.2022.

14:01

Autor: HRT

Crni petak

Crni petak

Foto: Ilustracija / Shutterstock

I ove godine posljednjeg petka u studenom, popularno nazvanog crni petak, mnoge trgovine imat će promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će velik broj ljudi kupnju obavljati putem interneta, stoga je među primamljivim ponudama važno prepoznati one lažne.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shopping vikenda, Hrvatska udruga banaka i njezine članice upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji pozivaju na iznimno povoljnu online kupnju, ali ih istodobno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka. Vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupnja može se provjeriti na sljedećoj poveznici: https://www.scamadviser.com/.

Kako bi građani bili sigurni prilikom online kupnje, nužno je da se informiraju o odgovornom korištenju kartica te najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara. Iz tog razloga Hrvatska udruga banaka pripremila je savjetnik za sigurnu online kupnju.

10 SAVJETA ZA SIGURNU KUPNJU PUTEM INTERNETA:


1. KUPUJTE OD POUZDANIH IZVORA - Koristite marke i trgovine koje su vam poznate.

2. PROVJERAVAJTE KAKO SU OCIJENJENI PRODAVATELJI - Posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.

3. PROVJERITE JE LI PRIJENOS PODATAKA PRIKLADNO ZAŠTIĆEN - Prilikom pregledavanja interneta koristite se HTTPS i SSL protokolima. Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.

4. KAD KUPUJETE ONLINE/PUTEM INTERNETA, PROVJERITE WEB ADRESU - Nikada ne koristite veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

5. PROVJERAVAJTE PONAVLJAJUĆA/TRAJNA PLAĆANJA - Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

6. NE ŠALJITE NOVAC NEPOZNATIMA - Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu.

7. NE ŠALJITE PODATKE O KARTICI PUTEM ELEKTRONIČKE POŠTE ILI DRUGIM KOMUNIKACIJSKIM SERVISIMA - Nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte. Nikada ne šaljite jednokratne zaporke SMS-om, Messengerom, WhatsAppom, Viberom ili drugim servisima.

8. PROVJERITE SIGURNOST PLAĆANJA NA INTERNETSKOJ STRANICI - online kupnju obavljajte samo na internetskim stranicama koje rabe pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).

9. SAČUVAJTE SVE DOKUMENTE VEZANE ZA SVOJU ONLINE KUPNJU - Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

10. PRIJE PLAĆANJA RAZMISLITE DVAPUT - Provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Detaljniji savjeti za sigurnu online kupnju, ali i informacije o najčešćim vrstama prijevare mogu se pronaći na internetskoj stranici:https://hub.hr/hr/sigurnost-na-internetu/novosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!