Crnković: Postoji zamor s pandemijom i stalnim mijenjanjem pravila

19.11.2021.

11:36

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Prof. dr. sc. Boris Crnković

Prof. dr. sc. Boris Crnković

Foto: Studio 4 / HRT

Prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku u emisiji Studio 4, rekao je kako je fakultet u Osijeku svjestan da veliki broj studenata COVID potvrdu nema i da je testiranje veliko opterećenje za njihove budžete pa su omogućili nastav,u za koju su potrebne COVID potvrde, prenositi online, tako da studenti koji nemaju potvrde, nastavu mogu pratiti u živo, 


Kaže da može primijetiti da u čitavom društvu pa tako i na fakultetu postoji zamor s pandemijom i stalnim mijenjanjem pravila.

Što se tiče profesora, nastavnika i svih osoba, izuzev studenata, pri ulaska na fakultet moraju imati COVID potvrdu.

- Svjesni smo da veliki dio studentske populacije nije cijepljen. Da bi potaknuli cijepljenje u suradnji s Osječko-baranjskom županijom na fakultetu smo otvorili punkt za cijepljenje gdje studenti mogu obaviti testiranje brzo i jednostavno, naglašava dekan i dodaje kako cijene testiranja za studente iznose 80 kuna za brzi antigenski test.

Imamo najavu o velikom gospodarskom rastu od 9 posto prema svim prognozama Vlade i Europske komisije. Crnković je rekao kako nitko nije očekivao takav brz oporavak gospodarstva.

- Mi moramo biti svjesni svog gospodarstva i koliki je učinak turizma i uslužnih djelatnosti u njemu. Moramo biti svjesni da smo ove godine imali sreće u činjenici da je epidemiološka situacija učinila to da se turizam vrati na pred pandemijske razine, naglašava i dodaje kako smo se vratili u područje optimizma i to je nešto što može nositi rast gospodarskog razvoja.

Istaknuo je kako vidi velike benefite koje će naše gospodarstvo dobiti ulaskom u euro zonu.

- Ulaskom u euro mi dolazimo u zonu valute koja je u zoni dvije svjetske valute, dolara i eura. Mi postajemo dio jedne velike obitelji i time osiguravamo dugoročnu stabilnost i možemo se osloniti na značajne izvore stabilnosti europske centralne banke, govori Crnković.

Naglasio je kako se stvara percepcija da naše pravosuđe ne „štima”. Kako kaže, u njemu puno toga „štima”, ali ono što nije u redu je brzina rješavanja sporova i činjenice da investitori koji dolaze iz inozemstva žele u brzom roku riješiti svoj spor kako bi mogli promišljati svoje poslovanje u budućnosti.

Pravna sigurnost će predstavljati prvorazredno pitanje društvenog uređenja u Hrvatskoj, izjavio je Hrvoje Zgombić, porezni stručnjak.

Crnković se složio s time, posebno glede stranih investicija, zato što strani investitori žele imati sigurnost svojih ulaganja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!