Crnković: U Hrvatskoj radnici ne mogu biti zadovoljni

01.05.2022.

19:36

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/Hina/J.L.

Sandra Crnković, sindikalna povjerenica

Sandra Crnković, sindikalna povjerenica

Foto: HTV / HRT

Sandra Crnković, sindikalna povjerenica iz zagrebačkoga Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, koja je i dobitnica nagrade Srce sindikalne solidarnosti, rekla je u razgovoru s Ružom Ištuk da predviđa kaos u Zagrebačkom holdingu, koji će slijediti nakon otkaza. Naglašava da je sloboda sindikalnog udruživanja osnova ljudskog i radnog dostojanstva.  


Sandra Crnković istaknula je da radnici ne mogu biti zadovoljni jer Hrvatska ima najviše ugovora na određeno u EU-u, drugi smo u Europi po broju ugovora o prekarnom radu, a minimalna plaća od 3750 kn je ispod svake razine ljudskog dostojanstva.

Na pitanje koliko je ostvarivo da prosječna plaća bude 1500 eura do 2026., rekla je da se tomu duboko nada. 

- Dostojanstvo radnika ostvarilo bi se s takvom plaćom, jer danas većina radnika od svog rada tek preživljava, izjavila je.  

Na pitanje koliko je ljudi kojima prijeti otkaz u Zagrebačkom holdingu, je li sve po zakonu i je li zaista riječ o uhljebima, odgovorila je da je posebno ljuti riječ uhljeb, kojom se obilježavaju zaposleni u javnom i državnom sektoru.

- Više od 600 radnika ostaje izvan sustava Zagrebačkog holdinga, što znači da će se sustav duboko narušiti, poslovni procesi će biti loši. Vjerujem da od ponedjeljka u mom društvu krećemo s 55 radnika manje i predviđam kaos kroz koji mjesec, rekla je. 

Istaknula je da je sloboda sindikalnog udruživanja osnova ljudskog i radnog dostojanstva, abeceda sindikalizma.

- Nadam se da nikome neće pasti na pamet, ni u privatnom sektoru, da zabrani slobodu sindikalnog udruživanja. Kada se netko sindikalno udruži, može se lakše pregovarati s poslodavcima putem kolektivnih ugovora, rekla je u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!