10:59 / 08.04.2018.

Autor: D.P./HRT

CRO Demoskop: HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik

-

-

Foto: - / -

Prema redovitom mjesečnom istraživanju političkih preferencija u Hrvatskoj - CRO Demoskopu, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik.
Prema redovitom mjesečnom istraživanju političkih preferencija u Hrvatskoj - CRO Demoskopu, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik.

HDZ ima potporu 26,8 posto birača, što je u odnosu na ožujak pad veći od 2 posto. I dok za SDP s 21,1 posto i Živi zid s 11,2 posto možemo reći da stagniraju, Most nezavisnih lista bilježi rast od 1% i sada ga podupire 8,1 posto birača. Već drugi mjesec peto mjesto zauzimaju Neovisni za Hrvatsku s 2,4 posto.

Nakon tri mjeseca "izbivanja" na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratio se "nitko", odnosno nijedan političar, s izborom od 19 posto. Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Premijer Andrej Plenković zadržao se na trećem mjestu s 11 posto, u odnosu na mjesec prije popularnost mu je pala za 1 i pol posto.

Općenito, raste negativna percepcija političara. Na čelo te ljestvice zasjeo je premijer, kojeg negativnim vidi 24,4 posto birača. To je porast od 1,7 posto u odnosu na ožujak. Svi političari negativni su za 13,7 posto građana, a 9,4 posto najnegativnijim smatra čelnika oporbe Davora Bernardića.

Najvažniji događaji u posljednjih mjesec dana su Istanbulska konvencija i s ratifikacijom povezani sukobi u HDZ-u, negodovanje Crkve te prosvjedi građana. Potpora politici Vlade ponovno pada. Smjer kretanja zemlje podupire samo 15,2 posto građana. 77 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. To je gotovo 5 posto više u odnosu na ožujak. Smjer zemlje ne zna ocijeniti 7,8 posto građana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!