10:15 / 07.07.2018.

Autor: HRT

CRO Demoskop: HDZ u blagom rastu, SDP i dalje pada

-

-

Foto: - / -

Istraživanje pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka i percpeciji političara.
Prema najnovijem mjesečnom istraživanju političkih preferencija u RH, CRO-Demoskopu, zaustavljen je pad potpore HDZ-u, dok SDP-u i Mostu i dalje pada, a Živom zidu raste. HDZ ima 25% potpore, drugi je SDP s 18,7%, treći Živi zid - 13,4% a četvrti Most sa 7,3%.

Na petome mjestu su Neovisni za Hrvatsku s izbornom potporom od 3,6%.   Na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja političara i ovaj mjesec je "nitko", predsjednica RH je na drugome mjestu, a premijer treći. Vrh ljestvice negativnog doživljaja političara predvodi premijer, na drugo mjesto vratio se čelnik SDP-a Davor Bernardić, dok su na trećem "svi političari".

Razina potpore politici Vlade u 20. mjesecu njezina mandata je 30,5%, što je 0,5% više nego u lipnju. Vladinu politiku ne podupiru 54,3% građana.  

Najvažniji događaj u lipnju je nastup naših hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji, slijede zbivanja vezana za Agrokor, a na trećem mjestu su loši demografski pokazatelji i iseljavanje. 
 
Predsjednica je za svoj rad dobila prosječnu ocjenu 3 (29,3% ispitanika), Sabor 2 (zadovoljavajuće - 38,8%) a Vlada također 2 (zadovoljavajuće -36,3%).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!