10:23 / 04.03.2018.

Autor: I.M./HRT

CRO Demoskop: Pad potpore HDZ-u, SDP-u, Živom zidu; rast Mosta

-

-

Foto: - / -

Da se zaključiti kako su posljednji politički događaji negativno djelovali na percepciju rada Vlade, predsjednice i Sabora, ali nisu pomogli povećanju izborne podrške glavnoj oporbenoj političkoj stranci u zemlji.
CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje o društvenim i političkim preferencijama provedeno početkom ožujka pokazuje učinke najnovijih  događaja na političkoj sceni na stranački rejtning i percepciju političkih aktera (situacija u Agrokoru, posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, zbivanja u Saboru, politički sukobi).

Iz rezultata istraživanja da se zaključiti kako su posljednji politički događaji negativno djelovali na percepciju rada Vlade, predsjednice Republike i Hrvatskog sabora, ali nisu pomogli povećanju izborne podrške glavnoj oporbenoj političkoj stranci u zemlji.  

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 28,9 posto. To je ujedno najslabija izborna podrška stožernoj stranci vladajuće koalicije od posljednjih parlamentarnih izbora.

SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 20,8 posto. Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom zadržala na razini od oko 8 posto, koliko je iznosila i posljednjih pet mjeseci. Na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 10,9 posto. Tako je ta stranka nakon pet mjeseci rasta izborne podrške zabilježila okretanje trenda rasta u negativnom smjeru.

Most je četvrti mjesec zaredom na četvrtom mjestu, sada s izborom od 7,1 posto. Usporedbom rezultata ovomjesečnih istraživanja može se zaključiti da su tri od četiri stranke u mjesečnom negativnom trendu (HDZ -0,4; SDP -0,2; Živi zid -0,9), dok je Most u pozitivnoj tendenciji (+1,0).

Najveći rast zabilježili su Neovisni za Hrvatsku, koji s izbornom potporom od 2 i pol posto dijele peto mjesto s HSS-om.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na vrhu je ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 16,9 posto hrvatskih građana (u odnosu na 19,2 posto iz veljače). Na drugom se mjestu nalazi "nitko". Premijer Plenković zadržao se na trećem mjestu s 12,5 posto. Slijede Božo Petrov i Ivan Pernar.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 22,7 posto. Drugo mjesto dijele "svi političari". Prvi put se na trećem mjestu nalazi vodeći predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, Milorad Pupovac. Četvrto mjesto drži Davor Bernardić s izborom od 9,2 posto. Veliki skok izbora zabilježila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić čiji je izbor s prošlomjesečnih 1,5 posto narastao na 5,7 posto.

Razina potpore politici Vlade u šesnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 32,9 posto, što je drugi najslabiji rezultat u dosadašnjem mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Kada je riječ o nepodržavanju politike Vlade, u ovomjesečnom istraživanju ono iznosi 51,5 posto. Ovomjesečna ocjena najniža je mjesečna ocjena rada Vlade u njezinu mandatu.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca Agrokor i događaji vezani uz njega nakon dvomjesečne stanke (i drugog, odnosno trećeg mjesta iz siječnja i veljače) vratili su se na vrh ljestvice s izborom od 50,7 posto (prošli mjesec je to bila najvažnija tema za 14,6 posto hrvatskih građana).

Posjet srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj druga je najvažnija tema s izborom od 13,6 posto, dok je dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih u ovomjesečnom istraživanju najvažnija tema za 9,1 posto ispitanika.

Ledeni val u zemlji i problemi koje je prouzročio tema je mjeseca za 6,1 posto građana, a ostavka državnog tajnika Marina Strmote na petom je mjestu s 4,9 posto izbora za najvažniji događaj mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!