10:23 / 08.09.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

CRO Demoskop: Rast popularnosti za HDZ i predsjednicu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema rezultatima novog istražianja Cro Demoskopa od vodećih stranaka samo je HDZ zabilježio značajniji međumjesečni rast, Most i Živi zid zabilježili su pad, dok se SDP zadržao na istoj razini.
Prema rezultatima novog istražianja Cro Demoskopa od vodećih stranaka samo je HDZ zabilježio značajniji međumjesečni rast, Most i Živi zid zabilježili su pad, dok se SDP zadržao na istoj razini. Predsjednica Grabar Kitarović na vrhu je ljestvice najpozitivnijih domaćih političara, "Nitko" je na drugom mjestu, a premijer Andrej plenković je treći.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom rujna HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija vrh pripada HDZ-u s izborom od 27,2 % (prema 26% iz kolovoza). S druge strane SDP se zaustavio na svom najnižem rezultatu (sada 18,1% prema 18% iz kolovoza). Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 12,7% (malo manje od prošlomjesečnih 13,2%). Negativni rezultat zabilježio je i Most s izborom od 6,8% (prije mjesec dana 7,5%). Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na prošli mjesec samo je HDZ zabilježio međumjesečni rast, SDP se zadržao na gotovo istoj razini, dok su Most i Živi zid zabilježili međumjesečni pad izborne podrške.

Slijedi Stranka Bandić Milan 365 s izborom od 3,6% (u kolovozu 3,1%), HSS sa 3,3% (prije mjesec dana 2,6%). Neovisni za Hrvatsku su zabilježili izbor od 2,9% (isto kao u kolovozu), a slijedi stranka Pametno s 2,5%. Iznad jedan posto izborne podrške je pet stranaka: Hrast (1,9%), HNS (1,8%), IDS (1,4%), Glas (1,2%) i HSU (1,1%). Dvije su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSLS i HDSSB (po 0,6%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,2%. Zabilježen je relativno visoki udio neodlučnih birača koji sada iznosi 12,4%.

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara drugi mjesec zaredom drži predsjednica Grabar Kitarović koja je na ovomjesečnih 21% (prema kolovoških 20,8%). Na drugom je mjestu "Nitko" s izborom od 19,8% (prema prošlomjesečnih 20,1%). Premijer Andrej Plenković se zadržao na trećem mjestu s 7,7% izbora (prije mjesec dana 8,5%). Slijedi Anka Mrak Taritaš s izborom od 6%,  (u kolovozu 5,9%), dok je Ivan Sinčić na petom mjestu s 4,9% izbora (isto kao i u kolovozu). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Tonino Picula i Zoran Milanović (obojica po 2,7%), Ivan Pernar (2,4%), Božo Petrov (2,0%), Bojan Glavašević i Darko Milinović (obojica po 1,8%). Zanimljivo je kako niti ovaj mjesec među deset najpozitivnijih hrvatskih političara nema Davora Bernardića koji se 0,5% izbora dijeli 22. mjesto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 25,8% (u odnosu na 25,7% iz kolovoza). Na drugom je mjestu Davor Bernardić s izborom od 13,7% (u kolovozu 14,7%). Na trećem su mjestu "Svi političari" s izborom od 11,4% (isto kao i u kolovozu). Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac sa 5,9% izbora (u kolovozu 6,6%), a slijedi Kolinda Grabar Kitarović (3,8%). Među deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milan Kujundžić (2,9%), Ivan Pernar (2,7%), Milan Bandić (2,5%) i Nenad Stazić (2,3%).

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 19,6% građanki/građana (prema 19,9% iz kolovoza). U ovomjesečnom istraživanju 73% ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 69,5% iz kolovoza. Kakav je smjer zemlje ne zna 7,4% građana/ki. Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 50,5% (u kolovozu 59,3%), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 36,8%. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 5,8%.

Razina potpore politici Vlade RH u dvadesetom i drugom mjesecu njezina mandata iznosi 30,5% (prema 34,2% iz prethodnog mjerenja u kolovozu). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 58,3% (u kolovozu je iznosila 49,1%). Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,13 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,21). Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,16), dok je ona niža među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a (2,38). Najniža je ocjena zabilježena među glasačima Živog zida (1,71).

Predsjednica republike je za svoj rad dobila čvrstu trojku, odnosno 3,28 (u odnosu na 3,20 koliko je izmjereno početkom kolovoza). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,97 (u kolovozu 1,98).

Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana je štrajk u dva brodogradilišta (Uljanik i 3. maj) i to za 45,5% hrvatskih građana. Uspjesi hrvatskih sportaša u ovomjesečnom su mjerenju na drugom mjestu s izborom od 18,6%. Događanja oko Agrokora su na trećem mjestu s 8,4% izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!