10:59 / 07.06.2018.

Autor: M.M./HRT

CRO Demoskop: Živi zid i Most u plusu, HDZ i SDP u minusu

Izvor: Cro DEMOSKOP, Promocija plus

Izvor: Cro DEMOSKOP, Promocija plus

Foto: - / -

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje učinke najnovijih zgusnutih događaja na političkoj sceni na stranački rejting i percepciju političkih aktera.
Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom lipnja, pokazuje učinke najnovijih zgusnutih događaja na političkoj sceni na stranački rejting i percepciju političkih aktera.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik.

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 24,8 posto (prema 26,4 posto iz svibnja). SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 19,1 posto (u odnosu na 20,7 posto iz svibnja). Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 13,1 posto (prema 12,7 posto iz svibnja). Most je na četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto (prije mjesec dana 7,6 posto).

U usporedbi s međugodišnjim rezultatima (lipanj 2018. i lipanj 2017.) najveći je dobitnik Živi zid sa 7 postotnih bodova, te Most (0,6 postotnih bodova), dok su dvije vodeće stranke zabilježile međugodišnji pad izborne potpore (HDZ -9,2 postonih bodova; SDP -5,7).

Udio nedlučnih birača je porastao za 3,9 postotnih bodova (s prošlogodišnjih 9,8 posto na sadašnjih 13,7). 

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži "Nitko" (ni jedan političar) s izborom od 24,9 posto (prema prošlomjesečnih 25,1 posto). Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 15,1 posto (u svibnju 16 posto). Premijer Andrej Plenković zadržao se na trećem mjestu s 10,2 posto izbora (prije mjesec dana 11,2 posto). Slijede dva čelnika Živog zida: Ivan Pernar s 5,7 posto (u svibnju 6,4 posto) i Ivan Sinčić s 5,4 posto (prije mjesec dana 6,1 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Anka Mrak Taritaš (3,9 posto), Božo Petrov (3,6 posto), Tonino Picula (2,5 posto), Davor Bernardić (2,2 posto) i Zoran Milanović (2,1 posto).

Na vrhu je ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara premijer Plenković s izborom od 27 posto (u odnosu na 26,8 posto iz svibnja). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,4 posto (prije mjesec dana 14,9 posto). Na trećem je mjestu Davor Bernardić s izborom od 10 posto (u svibnju 10,9 posto). Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac s izborom od 7 posto (prije mjesec dana 8,3 posto), a slijedi Zlatko Hasanbegović sa 6,2 posto (u svibnju 5,4). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Gordan Jandroković (5,5 posto), Kolinda Grabar-Kitarović (4,9 posto), Martina Dalić (4,3 posto), Nenad Stazić (2,7 posto) i Ivan Pernar (1,9 posto).

U ovomjesečnom istraživanju 75,3 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,5 posto iz svibnja.

Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana zbivanja su vezana za Agrokor (najviše u vezi s nagodbom vjerovnika) i to za 25,9 posto hrvatskih građana. Ostavka bivše potpredsjdnice Vlade Martine Dalić zbog afere "hotmail", te izbor novog potpredsjednika Tomislava Tolušića i ministra gospodarstva Darka Horvata najvažnija je tema za 24,8 posto naših građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!