16:44 / 21.08.2020.

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT

Cro manijaci s adresom u Poljskoj

-

-

Foto: - / -

U Lijepu Našu zaljubili su se prije dva desetljeća. Proputovali su Jadran, ali i zavirili u mnoge kutke kontinentalne Hrvatske.
"Cro manijaci" žive u Poljskoj. Ima ih čak 200 tisuća u internetskoj zajednici, obožavaju našu zemlju, kulturu, gastronomiju. Mnogi od njih već su posjetili brojna mjesta u Hrvatskoj. Ekipa HRT-a jednu je skupinu zatekla u Osijeku i doznala zašto vole Hrvatsku.

U Lijepu Našu zaljubili su se prije dva desetljeća. Proputovali su Jadran, ali i zavirili u mnoge kutke kontinentalne Hrvatske.

- Kada tražimo nova mjesta, kada idemo na godišnji, tražimo na internetu informacije, pitamo prijatelja u Hrvatskoj što treba posjetiti i što je zanimljivo u regiji - kaže Agnieszka Pers.

Osijek im je šest dana bio polazište za putovanja u nepoznato. Očarao ih je, baš kao i mir slavonske ravnice, baranjski vinogradi, idila Srijema, povijest, kultura i gastronomija istoka Hrvatske.

Zbyszeku Komineku najviše se sviđaju, kako je rekao, grad Vukovar, podrumi Ilok i Hrvati.

Vrlo su komunikativni, pa ne čudi što imaju prijatelje u Lici, Zagorju, Dalmaciji, gdje god se nađu u Hrvatskoj. A hrvatski prijatelji zapanjeni koliko turisti iz Poljske poznaju našu zemlju.

- Slušamo hrvatsku glazbu svaki dan, gledamo Hrvatsku televiziju preko interneta. Hrvatska je moja druga domovina. Mislim da je u mom srcu Hrvatska kao i Poljska - kaže Radek Pers.

Dobro govore, a odlično razumiju hrvatski jezik. Kada zapne, uskoči Magdalena Pers.

-
Studirala sam kroatistiku u Poznanju i onda sam dobila priliku da odem na razmjenu u Hrvatskoj, otišla prvi put na šest mjeseci u Zagreb i onda na godini dana u Rijeci - objašnjava.

Za ove "Cro-manijake" Hrvatska je ljubav, pa se već dogodine žele vratiti i na naš istok. Naravno, ni sada nisu zaobišli jug naše domovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!