Croatiji Airlinesu odobreno kreditno zaduženje do 8,5 mil. eura

04.05.2018.

15:45

Autor: S.M./Hina

default error photo
Kredit namijenjen financiranju investicijskog održavanja zrakoplovnih motora, odnosno podmirenju troškova za velike preglede za dva zrakoplovna motora, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost zrakoplovnoj kompaniji Croatia Airlines za dugoročno klupsko kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke (HPB) i Privredne banke Zagreb (PBZ) do 8,5 milijuna eura, radi financiranja investicijskog održavanja zrakoplovnih motora.

Kako je istaknuo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zakonom o izvršavanju državnog proračuna određeno je da pravna osoba u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu države sklapa ugovore o kreditu, ugovore o zajmu u kojima je zajmoprimac ili daje jamstva na osnovi odluke o suglasnosti Vlade, ako vrijednost posla ili jamstvo prelazi iznos od 7,5 milijuna kuna.

Budući da Croatia Airlines planira dugoročno klupsko kreditno zaduženje kod HPB-a i PBZ-a u iznosu do 8,5 milijuna eura, za realizaciju planiranog potrebna je odluka Vlade za suglasnost, kazao je ministar te dodao kako je kredit namijenjen financiranju investicijskog održavanja zrakoplovnih motora, odnosno podmirenju troškova za velike preglede za dva zrakoplovna motora.

Kao krajnji rok raspoloživosti kredita za korištenje određen je 30. lipnja 2018. godine, a kao krajnji rok otplate 31. prosinca 2022. godine, rekao je Butković.

Kredit će se, kako je naveo, otplaćivati tromjesečno, u nejednakim iznosima, redovna kamata će se obračunavati i naplaćivati po stopi koja je jednaka zbroju tromjesečnog EURIBOR-a i marže od 3,07 postotnih poena godišnje.
Odobrenje kreditnog zaduženja, kao i sama isplata kredita, nije uvjetovana davanjem državnog jamstva, a provedba odluke ne zahtijeva financijska sredstva iz državnog proračuna
, istaknuo je Butković.

Davatelji klupskog kredita, HPB i PBZ, imaju učešće u kreditu u jednakim iznosima i to u iznosu do 4,25 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!