Crveni Fićo, simbol obrane nepokorenog Osijeka

27.06.2022.

12:48

Autor: Studio 4/HTV

Crveni Fićo, simbol obrane nepokorenog Osijeka

Crveni Fićo, simbol obrane nepokorenog Osijeka

Foto: HTV / HRT

Jedan od najdojmljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se u Osijeku 26. lipnja, prije 31 godinu. JNA je demonstrirala silu na gradskim ulicama, a mali crveni Fićo našao joj se na putu – pogazio ga je tenk. 2011. godine dobio je spomenik u Osijeku koji nas trajno podsjeća na taj događaj.

Dubravko Pancić iz Udruge 106. brigade kaže kako je događaju prethodio protest građana ispred tadašnje gradske bolnice, kojim su protestirali postupanju JNA i prvom otvaranju vatre, odnosno minobacačkih granata koje su pale na grad.

- Izašli su ispred vojarne, i tom prilikom otvorena je vatra. Oko 16 građana je ranjeno tom prilikom. Sutradan, 27.6. je to još više eskaliralo, pa je JNA izašla sa svojim tenkovima da bi pokazali nadmoć i da mogu raditi u gradu što god žele. Jedan mali građanin i mali Fićo se postavio na put., priča Pancić o tužnoj snimci koja je obišla svijet. Kao odgovor je 28.6. podignuta je 106. brigada. Bile su u pripremi dvije bojne koje su se formirale, i onda smo dobili prve borbene zadatke koje smo izvršavali do kraja rata, dodao je.

Sutra se tako obilježava Dan 106. Brigade, ali i Dan branitelja grada, te Dan dragovoljaca Osječko-baranjske županije.

- Na taj dan se okupljamo upravo ovdje kod crvenog Fiće. Podijelit ćemo prigodne majice, te formirati kolonu i krenuti prema spomeniku branitelja. Bit će jedan zastavni vod koji će nositi državne zastave, ratne zastave postrojbi HV-a i policije, te zastave braniteljskih zastava. Pozivam sve građane da nam se pridruže u obilježavanju događaja, kaže Pancić.

Pokraj spomenika stradalima u Domovinskom ratu bit će položeni vijenci, a održat će se i sveta misa. Program će potrajati do 30.6. do kasnih sati, a tom će se prilikom u održati i svečana akademija u osječkom HNK gdje će se prikazati film „Šapat vjetra slama zidove“, povodom Udruge za razmjenu zarobljenika koja ove godine obilježava 30. obljetnicu razmjene zarobljenika u Nemetinu. Održat će se i misa zadušnica, koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ na promenadi, te bakljada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!