13:17 / 30.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Crveni križ poziva na pravilno zbrinjavanje zaštitne opreme

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša."
Hrvatski crveni križ (HCK) pozvao je u ponedjeljak na pravilno zbrinjavanje zaštitne opreme za koronavirus, zaštitne maske i rukavice nakon upotrebe treba staviti u zaštitnu plastičnu vrećicu i odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

➡️ Jonjić o cijepljenju: Virus neće nestati preko noći
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

- Iznimno je važno skrenuti pozornost na to, ne samo zato što se pravilnim odlaganjem štiti zdravlje ljudi, nego zato što tako štitimo i okoliš. Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša, poručio je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

HCK u priopćenju napominje da iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, i zaštitne rukavice prije odlaganja treba spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti odnosno zavezati vrećicu te potom odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.
Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite, također ne smiju se odlagati u spremnike za korisni otpad, poput bio ili papirnog otpada. Plastične vrećice koriste se jer pružaju bolju izolaciju i tako preveniraju širenje zaraze, upozorava se u priopćenju.

Kod dezinfekcijskih sredstava, koja su pohranjena u plastičnu ambalažu, treba praznu plastičnu ambalažu isprati vodom i tek potom odložiti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike. Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, treba je odložiti u reciklažnom dvorištu.

Na globalnoj razini već su zamijećeni negativni učinci na okoliš zbog nesavjesnog odlaganja zaštitne opreme, kako na ulicama gradova, tako i u morima i oceanima. Stoga je neophodno osvijestiti važnost individualne odgovornosti i pravilnog zbrinjavanja opreme, poručuje HCK koji će svojim korisnicima dijeliti letke s uputama za zbrinjavanje zaštitne opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!