Gradsko društvo Crveni križ Zagreb pozvalo je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba putem Banke hrane koja se otvara 1. listopada.
30.09.2023.
18:35
Autor: B.B.B./HRT/Hina
Gradsko društvo Crveni križ Zagreb pozvalo je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba putem Banke hrane koja se otvara 1. listopada.
- Pozivamo donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom, priopćili su u subotu iz Crvenog križa.
Doniranu hranu, putem svojeg distributivno-logističkog centra i Banke hrane, koja s radom počinje 1. listopada, raspodjeljivat će ugroženim građanima Zagreba.
Ako imaju viškove, građani mogu donirati sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine koje nisu korištene, u Socijalnom dućanu društva Crvenog križa Zagreb, odnosno u Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66.
Ondje Crveni križ Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 kvadratna metra te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 kvadratna metra, ističe se u priopćenju.
Prikupljanje i distribuciju donacija prehrambenih i higijenskih proizvoda od donatora (tvornica, trgovačkih lanaca i sl.) do Banke hrane Crvenog križa Zagreb, gdje će se skladištiti i dalje raspodjeljivati socijalno ugroženim građanima Zagreba, obavljat će se nabavljenim kombijem Mercedes Benz Sprinter, kombi-hladnjačom Fiat Ducato i kamionom MAN.
- Investicijom u gospodarska vozila zaokružena je cjelina našeg distributivno-logističkog centra te smo ojačali infrastrukturne kapacitete, naveli su iz Crvenog križa.
Projekt Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb, financiran je iz fonda EU-a Next Generation.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi.
Viškovi hrane u poljoprivrednom sektoru i proizvodnji hrane mogu nastati zbog niza razloga, poput neispunjavanja specifikacije proizvođača ili kupaca te pogrešaka u proizvodnji i označavanju.
Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane, ističu iz Crvenog križa i poručuju da je za tvrtke i proizvođače, doniranje hrane oslobođeno od plaćanja PDV-a.
Velika količina viškova hrane nastaje i u domaćinstvima. Na razini Europske unije, čak 53 posto svih viškova.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora