09:27 / 06.12.2020.

Autor: Dnevnik/HRT/Hina

Crveni meteoalarm na cijelom Jadranu, olujno jugo otežava promet

Vodice (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Vodice (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Zbog jakog i olujnog juga jutros su prekinute brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.
Zbog jakog i olujnog  juga jutros su prekinute brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na cijelom Jadranu, od sjevera do juga, proglašen je crveni meteoalarm i očekuje se veliko nevrijeme praćeno obilnom kišom i olujnim, ponegdje i orkanskim jugom.

- Kiša, povremeno jaki pljuskovi praćeni povremenom grmljavinom i jako jugo - takva je situacija u Puli, javila je u podnevnom Dnevniku iz tog grada naša Klara Dujmović.

- U gradskoj se luci podigla razina mora, a na pojedinim mjestima na pulskim prometnicama zadržava se i voda. No većih problema i poteškoća nema, unatoč tome što je jaka kiša padala tijekom cijele noći, javila je Klara Dujmović, dodavši kako joj je prije uključenja glavni županijski vatrogasni zapovjednik potvrdio da vatrogasci nisu imali nijednu intervenciju.

- No sve interventne službe i dalje ostaju na oprezu jer se tijekom dana očekuje obilna kiša, ponegdje bi moglo pasti i do sto litara, što onda znači da će biti i plavljenja područja i bujičnih poplava, a jako jugo na otvorenom moru moglo bi dostizati oko 130 km/h. Za zapadnu obalu Istre predviđa se pak i mogućnost plavljenja obale, navela je Klara Dujmović.

Stožer civilne zaštite, dodala je, još je jučer građane upozorio da zaštite kritična područja i prostorije u koja zna ući voda, da po jakom nevremenu ne kreću na put i da maknu aute s područja gdje se inače zadržava voda.

Snimio: Ante Domazet, svjetioničar na pučinskom svjetioniku Plovputa "Blitvenica"


Nevrijeme i na vodičkom području

Nevrijeme i jako jugo zahvatili su i vodičko područje. Zbog velikih valova djelomično su poplavljene rive u Vodicama i susjednom Tribunju. U prekidu su i trajektne linije iz Šibenika prema Kapriju i Žirju.

Zamućena voda za piće na širem splitskom području

A na području Dalmacije prekinute su sve katamaranske linije splitskog plovnog područja, te dio trajektnih linija, a problema ima i na području ostalih gradova.

Nevrijeme i obilna kiša potopili su rivu u Omišu, a voda za piće na širem splitskom području je zamućena. Iako mjerodavni poručuju da je pitka, preporučuje se da se prokuha.

Zadarska riva (snimio: Marinko Radulić/HRT)

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, dok zbog povremeno jakih pljuskova moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

DHMZ je najavio da će danas biti jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko, pa će more uglavnom biti jače valovito, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće je uzburkano. Mjestimice će padati obilna kiša. 

Linije u prekidu

Zbog vjetra u prekidu su trajektne linije: Zadar-Preko, Brbinj-Zadar (Gaženica), Biograd-Tkon, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Vela Luka-Ubli, Zadar (Gaženica)-Sestrunj- Zverinac-Molat, Zadar (Gaženica)-Bršanj-Rava-Mala Rava, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Šibenik-Kaprije-Žirje, Prapratno-Sobra;

katamaranske linije: Milna-Rogač-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar-Rivanj- Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Iž-Mali-Iž Veli-Mala Rava-Rava, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Ubli -Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka;

brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Zadar-Sali-Zadar, Zadar-Mail Iž-Mala Rava-Rava, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak, Komiža-Biševo, objavio je HAK.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!