Culi: RH prati trendove i u dogledno vrijeme sniženja će biti od 50 posto pa na više

20:48 / 27.12.2018.

Autor: M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Od danas na izlozima trgovina istaknuta je ona zamamna riječ sniženje! Iako je zamjerka kupaca da sniženja uglavnom nisu dovoljno visoka trgovci svakako mogu računati na dobar promet.
Od danas na izlozima trgovina istaknuta je ona zamamna riječ sniženje! Iako je zamjerka kupaca da sniženja uglavnom nisu dovoljno visoka trgovci svakako mogu računati na dobar promet. Kad će sniženja u Hrvatskoj početi pratiti europske trendove? Gosti teme dana bili su Ema Culi - Sektor za trgovinu, HGK i Drago Munjiza - poslovni savjetnik.

-
Većina malotrgovaca ostvarila je svoje poslovne rezultate, možda su i prebacili svoje planove prodaje pa su odlučili nagraditi ljude i na tako bitne datume ostaviti ih slobodne, rekao je Munjiza komentirajući da su po prvi puta za Božić i Štefanje trgovine bile zatvorene.

Istaknuo je da je osobno zagovornik da se nedjeljama ne radi i da slijedimo primjer Austrije. - To nam je bliska zemlja gdje nema nikakvih problema. Iako je turistička zemlja kao i mi, ostvaruju izvrsne rezultate. Shopping centri rade subotom do 17 sati, a nedjeljom i blagdanima se ne radi, rekao je Munjiza.

Culi je istaknula kako je prisutan nedostatak radne snage u trgovini, posebice kad se radi o turističkoj sezoni, te dodala da su na Vladi odobrene kvote za djelatnost trgovine za 2019.

Komentirajući sezonska sniženja te zamjerke kupaca da to nisu istinska sniženja Culi je rekla da i u susjednim zemljama kad počne sezonsko sniženje taj postotak se vrti oko 20-30 posto, te da nisu drastična sniženja kao u SAD-u.

- Hrvatska prati svjetske trendove i trendove u svom okruženju i vjerujem da će se u dogledno vrijeme ta sniženja kretati od 50 posto pa na više. Sigurno da hrvatskim trgovcima nije u interesu da naši potrošači odlaze u prekograničnu kupnju već da novce ostave kod trgovaca u Hrvatskoj. Kad vam jednom potrošač uskrati kao trgovcu lojalnost onda se on više neće vratiti. Danas je konkurencija velika. Na trgovcu je da se drži dobre poslovne prakse, dobrih trgovačkih običaja, da nema nelojalne tržišne utakmice i da je potrošaču omogućena potpuna informacija o cijeni prije sniženja, rekla je Culi.

Munjiza je istaknuo da Hrvatska mora razmišljati u budućnost. - Godine 2020. u Sloveniji će iznos minimalne neto plaće biti 900 eura. Pošto će se otvoriti i tržište u Austriji i u Sloveniji oni ne samo da će vući Hrvate nego i zemlje iz okruženja koje su naša prirodna radna snaga. Mudro je da se i mi uklopimo u te trendove i da počnemo popunjavati, s nama bliskim zemljama gdje nema jezičnih barijera, rupe koje su sada evidentne, rekao je Munjiza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!