Čuraj: Ova megaafera mora biti povod za izmjenu načina upravljanja Inom

31.08.2022.

10:51

Autor: HRT/D.M.

Stjepan Čuraj

Stjepan Čuraj

Foto: HTV / HTV

Ova megaafera mora biti povod za izmjenu načina upravljanja Inom, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske narodne stranke Stjepan Čuraj komentirajući aferu kojom je Ina oštećena za više od milijardu kuna. Podsjetio ja da je trenutni način upravljanja reguliran dioničarskim ugovorom i bio je predmet pravnog spora.

Čuraj je na konferenciji za novinare podsjetio da se pokušalo promijeniti način upravljanja Inom, ali mađarska je strana to odbijala jer joj je odgovaralo da odluke donosi Odbor izvršnih direktora i time se zaobilazi Nadzorni odbor. To daje odgovor na pitanje kako je moguće da se dogodi najnovija afera s preprodajom plina, a sada je prilika da se to mijenja jer čini izravnu i neizravnu štetu Hrvatskoj, ustvrdio je.

Najavio je da će HNS na koalicijskom sastanku predložiti regulaciju proizvodne cijene plina iz vlastitih izvora, tako da sav plin proizveden za građanstvo ne smije izaći iz zemlje i da se ograniči njegova prodajna cijena do 95 posto aktualne cijene zajamčene odlukom HERA-e (41,08 eura za megawatsat).

- To će nam donijeti sigurnost opskrbe i nižu cijenu plina, jer su godišnje potrebe kućanstava oko 500 do 600 milijuna kubnih metara plina, što je oko dvije trećine Inine proizvodnje, koja iznosi oko 800 milijuna kubnih metara. Ukupne potrebe Hrvatske su oko 2,8 do 2,9 milijardi kubnih metara plina godišnje, rekao je dodavši kako je Petrokemija, koja trenutno ne radi, trošila otprilike kao i kućanstva.

'Tek treba vidjeti je li politički odgovoran HDZ'

U vezi odgovornosti za nezakonitosti u poslovanju, za što je osumnjičen jedan od direktora, ujedno i HDZ-ov član, Čuraj je ocijenio kako je problem to što je zakazao sustav upravljanja. Bitno je da je novac otišao, a manje je bitno je li sjeo na račun umirovljenika ili kompanije. I da se radi o 10 puta manjem iznosu to je strašno, rekao je.

Upitan brine li ga što se afere vežu uglavnom uz članove HDZ-a Čuraj je odgovorio kako to "nije ugodno njima, a ni nama", no tek treba vidjeti je li odgovoran HDZ ili neki član budući da ih imaju oko 200.000 i ne može se znati što radi svaki pojedini član. Istragom će se utvrditi odgovornost i ima li među njima nekih koji obnašaju ili su obnašali vlast, tek nakon toga možemo govoriti o eventualnoj političkoj odgovornosti, kaže Čuraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!