Istražni zatvor za 20 osumnjičenih za preprodaju droga i duhana

20.10.2022.

Zadnja izmjena 23:08

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/HRT/Hina

Privođenje osumnjičenih za preprodaju droge i duhana na Županijski sud u Osijeku

Privođenje osumnjičenih za preprodaju droge i duhana na Županijski sud u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Dežurni suci istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak su odredili jednomjesečni istražni zatvor za 20 osumnjičenika, iz tri kriminalne skupine, koje Uskok tereti za preprodaju kokaina, marihuane i duhana, izvijestio je u četvrtak navečer Sud u Osijeku.

Zbog sumnji u preprodaju droge i duhana Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 40 pripadnika tri kriminalne skupine, od kojih je za 21 predložio određivanje istražnog zatvora.

Nakon provedenih ročišta, u četvrtak u kasnim večernjim satima, određen je istražni zatvor za ukupno 20 osumnjičenika, koji se terete za kaznena djela nedopuštene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja odnosno kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja, priopćeno je osječkog Županijskog suda.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izvijestio je kako je osumnjičenicima određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Uskok i osječko-baranjska policija u četvrtak su izvijestili da su višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem bile obuhvaćene tri kriminalne skupine, s ukupno 39 hrvatskih i jednim slovenskim pripadnikom. Sumnjiče ih da su se okupili u zločinačka udruženja u okviru kojih su počinili kaznena djela nedozvoljene trgovine te proizvodnje i prometa droga.

Utvrđena je da se osnovana sumnja da se najbrojnija skupina od 18 članova okupila zbog kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, daljnje preprodaje duhana bez markica Ministarstva financija RH. Od sredine siječnja, sumnjaju istražitelji, nabavili su više od 13 tona sitno rezanog duhana, čime su oštetili državni proračun za preko 11 milijuna kuna.

Sumnjaju i da je jedan član skupine s područja Zagreba, zajedno sa četiri osobe s područja Zagreba i Vinkovaca, sudjelovao u nabavi 1,8 kilograma marihuane, koju su potom prodavali kupcima na području Zagreba, Osijeka i Vinkovaca. U sklopu postupanja u ovom dijelu istraživanja policija je zaplijenila 278 grama marihuane.

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da je u sklopu drugog zločinačkog udruženja od 14 članova, organizator okupio suradnike također zbog ilegalne nabave i preprodaje duhana te od sredine ove godine prokrijumčario preko 1,9 tona rezanog duhana, čime je država oštećena za više od 1,6 milijuna kuna.

Iz Osijeka se, za Dnevnik HTV-a, javila Marija Matoš, rekla je da je prva skupina osumnjičenika došla na ispitivanje u 13 sati, a malo prije su otišla 2 kombija na Županijski sud gdje će biti ispitane nove skupine osumnjičenika.

- Za vrijeme ispitivanja, pozlilo je jednom od osumnjičenika. Na sud je došla Hitna pomoć i pružena mu je liječnička pomoć. Nije bilo ništa ozbiljnije, rekla je.

O detaljima ove akcije govorio je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.

- Radi se o jednoj velikoj, višemjesečnoj akciji. Jučer smo proveli završnu akciju u kojoj je sudjelovalo 150 policijskih službenika. Pretražili su domove, prijevozna sredtsva, osobe. Tijekom akcije je zaplijenjeno 15 t sitno rezanog duhana, oko 700 g kokaina, preko 2 kg marihuane, rekao je.

Dodao je kako su pronašli i improvizirani laboratorij za proizvodnju marihuane, rezalicu za duhan, a oduzeli su i oko 300.000 kn novca stečenog od počinjenja ovog kaznenog djela.

Državni proračun, objasnio je, bio bi oštećen što se tiče duhana 12,6 mil kn. Što se tiče droge, počinitelji bi, da je došla na ulicu, zaradili preko milijun kuna.

- Ovom akcijom je obuhvaćeno 40-ak osoba, rekao je.

- Većina se branila šutnjom, ali dosta njih je dalo iskaz i iznosilo obranu rekla je Vesna Koški, odvjetnica osumnjičenog.

- U jednom od predmeta USKOK-a doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv 14 okrivljenika zbog kaznenog djela zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. Nakon ispitavanja okrivljenika, sucu istrage predložili smo određivanje istražnog zatvora protiv 7 okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i sudac je usvojio zahtjev Ureda, rekla je Jasminka Đak Horvatić, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Kokain nabavljali iz Srbije 

Prvookrivljenog u ovom dijelu istraživanja tereti se da je sa zasad neutvrđenim osobama iz Srbije, dogovarao nabavu većih količina kokaina te je odlazio u Srbiju radi plaćanja droge, koja je potom dopremana na područje Zagreba. Sumnja se da je tako nabavio 1,67 kilograma kokaina, koji je potom distribuiran na dogovorene lokacija radi preprodaje.

U policiji otkrivaju da je u lipnju i listopadu ove godine od pripadnika ove skupine zaplijenjeno nešto više od 700 grama kokaina. Procijenjena nabavna cijena droge je oko 200 tisuća kuna, dok je vrijednost te droge u uličnoj prodaji preko milijun kuna.

U srijedu je provedena završna akcija uhićenja 40 osumnjičenih osoba, od kojih je jedna u bijegu i za njom se traga. Uz ostalo u akciji je oduzeto 15,5 kilograma sitno rezanog duhana, 35 grama marihuane, jedan manji improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, manja količina streljiva, 6.350 eura te 230 tisuća kuna, za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela.

Osumnjičenici za koje je Uskok predložio istražni zatvor tijekom popodneva će biti privedeni sucu istrage osječkog Županijskog suda, a odluka se očekuje u večernjim satima.

U sklopu ove akcije pretresi i prikupljanje dokaza, provodili su se na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško slavonske županije te Grada Zagreba. U realizaciji akcije sudjelovalo je oko 150 službenika iz kriminalističke i temeljne policije, kao i iz jedinica specijalne i interventne policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!