14:35 / 26.09.2018.

Autor: I.M./B.S.LJ./HRT

Curića Uskok tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je novinarima ispred sjedišta Uskoka da je Curić na prvom ispitivanju iskoristio zakonsko pravo da se brani šutnjom.
Afera s lažnim SMS-ovima dobila je nastavak. Uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči da je bivšem informatičaru MUP-a Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog navodne izrade lažnih SMS-ova za Zdravka Mamića. Riječ je o Blažu Curiću, vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kumu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. On je poslijepodne bio na ispitivanju u USKOK-u.

Uhićen vozač ministra Tolušića i kum Milijana Brkića
Nastavlja se priča o lažnim SMS-ovima
Brkić: Pitanja za one koji konstruiraju i lažu
Plenković: Očekujem istragu afere fabriciranih SMS-ova

Blaž Curić, bivši specijalac u ALFA-ma i kum jednog od najmoćnijih ljudi u HDZ-u Milijana Brkića danas je nakon uhićenja doveden u USKOK na ispitivanje.

Sumnjiče ga da je u četvrtak mobitelom javio Franji Vargi, bivšem informatičaru u MUP-u da uništi sve dokaze jer ga se kriminalistički obrađuje. No taj poziv su, kako neslužbeno doznajemo, snimili istražitelji koji prate Vargu zbog sumnje na krivotvorenje sms-ova za Zdravka Mamića pa je Curić danas priveden u USKOK. No tu se zadržao jako kratko.

Kako se prema riječima njegovog odvjetnika branio šutnjom istražitelji nisu zatražili istražni zatvor pa će Curić koji danas kruh zarađuje kao jedan od 6 službenih vozača ministra poljprivrede biti pušten na slobodu. Naime, u USKOK-u su očito procijenili da oni imaju potrebne dokaze pa ne postoji opasnost od njihovog uništavanja, bijega ili ponavljanja kaznenog djela pa istražni zatvor nije zasad potreban.

"Moram reći da je sama kvalifikacija kaznenog djela nije baš spektakularna. Dakle ni tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu, prema tome kvalifikacija te neke osnovane sumnje   kaznenog djela je takva da nam ostavlja sasvim dovoljno prostora za obranu", rekao nam je  nakon ispitivanja u USKOK-u Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum. "Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, suborac i kum Blaž Curić, ali bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi, izjavio je Brkić novinarima u Saboru.

Na pitanje novinara ide li istraga prema njemu, Brkić je kratko uzvratio kako ne zna te da to moraju pitati nadležne institucije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!