07:29 / 18.04.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Cvitan potvrdio da su on i njegova obitelj pod policijskom zaštitom

-

-

Foto: - / -

Sabor je sjednicu počeo govorima na slobodnu temu, a za izlaganja se prijavilo 7 klubova. Raspravljalo se o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Hrvatski sabor proširio je dnevni red Vladinim prijedlogom o imenovanju Dražena Jelenića glavnim državnim odvjetnikom, a mišljenje o njemu prije saborske rasprave trebao bi dati matični Odbor za pravosuđe. Još uvijek aktualni državni odvjetnik Dinko Cvitan podnio je izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2015. i 2016. godinu.

Cvitan potvrdio u Saboru da su on i njegova obitelj pod policijskom zaštitom.

"Ne volim o tome govoriti, no procjena je policije da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora i zato se štiti mene i moju obitelj", odgovorio je Cvitan zastupniku Branimiru Bunjcu (ŽZ) koji ga je pitao jesu li on i njegova obitelj u programu policijske zaštite i tko im prijeti.

Cvitan, kojemu nije dan još jedan manadat, poručio je kako je zadovoljan sa svoje protekle četiri godine, te kako se osjeća kao slobodan čovjek.

Zadovoljan sam s protekle četiri godine, moglo je i bolje, ali je učinjeno puno toga što javnosti nije vidljivo, odgovorio je Cvitan SDP-ovu Peđi Grbinu, nakon što je Saboru podnio izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu.

"Iskreno, osjećam se kao slobodan čovjek", odgovorio je Grbinu koji je pohvalio njegov rad i ocjenio da je bio "profesionalac od glave do pete".

SDP-ov zastupnik ostao je bez Cvitanova odgovora zašto se smatra da ne zaslužuje i iduće četiri godine te poručio kako SDP podržava njegov rad.

Činio sam sve da se ubrza procesuiranje ratnih zločina

Nezavisnom Željku Glasnoviću, glavni državni odvjetnik je 'priznao' da nije zadovoljan procesuiranjem počinitelja kaznenih djela ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu.

"Tada, kad je to bilo friško nisu poduzimane sve radnje i nisu prikupljani relevantni dokazi, danas smo u situaciji da se dokazi i potencijalni svjedoci i počinitelji nalaze na područjima druge države", izjavio je Cvitan ističući da je učinio sve da se ubrza procesuiranje ratnih zločina, te da su od 2014. procesuirani zločini u Voćinu, Četekovcima, Trpinjskoj cesti, dalmatinskom zaleđu, raketiranju Banskih dvora...

Znam da je percepcija građana loša, vjerojatno sam i ja za to odgovoran jer nisam htio izlaziti u javnost, nego sam šutio i radio, odgovorio je Cvitan na tvrdnju Ivana Pernara (ŽZ) da se građani, zapravo, smiju radu DORH-a, jer neki krupni slučajevi ni nakon niza godina nisu dobili epilog. Trebali ste govoriti, jer stvari koje ne idu, na vas su išle, to mi je najveća zamjerka na vaš rad, mandat je bio vrlo dobar, šteta da nije još jedan, rekao je glavnom državnom odvjetniku Orast Miljenić (SDP).

USKOK godišnje treba raditi 10 velikih predmeta

Cvitan je ocijenio da Zakon o USKOK-u treba mijenjati, da USKOK treba godišnje raditi 10 velikih predmeta, a ne zaprimati "hrpetine smeća kaznenih prijava, podnesaka itd".

Ne mogu govoriti o konkretnom predmetu, radnje koje provodi Državno odvjetništvo u istražnom postupku vremenski su ograničene, statistika govori da se 85 posto istraga završava u šest mjeseci, iznimno istrage traju godinu do godinu i pol, a za to što nema pravorijeka, puno je razloga, rekao je Cvitan na Bunjčev upit je li točno da Državno odvjetništvo usporavanjem predmeta protiv nekih zastupnika, konkretno Sauche, Bandića, Vrdoljaka, održava tanku parlamentarnu većinu.

Cvitan je iz Sabora poručio kako je državno odvjetništvo i 2015. i 2016. zadržalo visok stupanj ažurnosti, kvalitete i uspješnosti u radu što je rezultat iznadprosječnog angažmana i zalaganja svih državnih odvjetnika, njihovih zamjenika te službenika i namještenika.

Napomenuo je i kako je odobren proračun za sva državna odvjetništva oko 341,8 milijuna kuna, a utrošeno je oko 341,4 milijuna kuna. "Ukupno doznačena proračunska sredstva i u 2015. i 2016. uz racionalno trošenje bila su dostatna za tekuće poslovanje državnih odvjetništava, međutim nedostaju sredstva za podmirenje troškova intelektualnih usluga", poručio je Cvitan.
Kada je riječ o kaznenim odjelima, rekao je kako su državna odvjetništva tijekom 2016 zaprimila kaznene prijave protiv 39.244 osobe iz čega proizlazi da je u odnosu na 2015. zaprimljeno 2,7 posto prijava protiv poznatih počinitelja više.

Povećanje prijava za kaznena djela protiv imovine

Kada se analizira kretanje prijava za pojedine vrste kazneih djela, vidljivo je, kaže, povećanje broja prijava za kaznena djela protiv imovine, osobne slobode, pravosuđa.

U 2016. sva državna odvjetništva obavila su 39.921 dokaznu radnju i, kada je riječ o ročištima i raspravama, 47.632 rasprave.

Govoreći o izrečenim kaznenim sankcijama, kazao je da su najzastupljenije uvjetne osude (75posto), zatvorske kazne (13,8 posto), rad za opće dobro (8,9 posto).

Posebna pažnja se, rekao je, posvećuje oduzimanju imovinske koristi."U izvješću je ukupan iznos oduzete imovinske koristi na temelju prvostupanjske presude i to u 2016. bilo 192,2 milijuna kuna", rekao je.

Istaknuo je i kako je u 2016. ostalo nepresuđenih 1087 osoba optuženih od strane Uskoka, "u odnosu na 2015., bilo ih je 876. Dakle, došlo je do porasta broja nepresuđenih osoba za 24,9 posto", rekao je.

Naglasio je i kako su enormni iznosi novca koji se potražuju u arbitražnim postupcima. Tu se, ističe, radi o složenim i obimnim postupcima gdje postoji posebna procedura stranih odvjetnika koji će zastupati u investicjiskim arbitražama.

Vlada je jučer predložila Dražena Jelenića za nasljednika Dinka Cvitana, kojemu 24. travnja ističe mandat.

Plenković: Jelenić je kompetentan pravnik koji ima sve kvalifikacije

"Jelinić je praktički 95 posto karijere proveo u različitim instancama Državnog odvjetništva, mislim da ima sve kvalifikacije, trenutno je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, kompetentan je pravnik, bio je angažiran i u pristupnim pregovorima, angažiran je i u međunarodnoj suradnji", rekao je Plenković novinarima nakon potpisivanja sporazuma o financiranju u poljoprivredi.

"On je recimo u GRECO-u (Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe), to je još jedan od onih čuvenih policajaca, rođak od GREVIO (međunarodno tijelo koje čine neovisni stručnjaci iz područja obiteljskog nasilja) i ne vidim da je napravio neki problem, našalio se premijer.

Plenković je zaključio da je sada potrebno ostvariti što širu suradnju i da se državno odvjetništvo bavi onim što je u njegovoj nadležnosti, bilo kaznenim ili građanskim pitanjima, štiti državne interese, bori se protiv korupcije. Premijer je zahvalio Dinku Cvitanu na njegovu doprinosu i radu, ocjenjujući suradnju "sasvim korektnom".

Sabor: Zastupnici pohvalili olakšavanje zapošljavanja osoba s invaliditetom

I vladajući i oporba u saborskoj su raspravi hvalili zakonske izmjene koje bi trebale olakšati zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali i pozvali na veće senzibiliziranje javnosti prema njihovim problemima.

Cilj izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom je jačanje osoba s invaliditetom na tržištu rada, jačanje centara za profesionalnu rehabilitaciju i unapređivanje sustava profesionalne rehabilitacije, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

U 2016. godini zaposleno je 2853 osoba s invaliditetom što je porast od 9,18 posto. U 2015. godini zaposleno je 2613 što je porast u odnosu na prethodnu godinu od 39 posto", rekla je Burić.

Izuzetno veseli, dodala je, što će konačno osobe s invaliditetom dobiti ono što su oduvijek željele, a to je vještačenje i utvrđivanje invaliditeta na jednom mjestu.

Klub SDP-a podržava sve izmjene zakona koje idu u korist osoba s invaliditetom, uključivanja osoba s invaliditetom u bilo kojem području, stanovanja, slobodnog vremena i u području zapošljavanja, kazala je u ime Kluba SDP-a Marija Alfirev.

Izmjene pozdravlja i Ana-Marija Petin (HSS) ističući da njezina stranka pozdravlja apsolutno svaki, pa i najmanji poticaj osoba s invaliditetom na samostalnost, na obrazovanje i na uključivanje u tržište rada.

Da su zakonske izmjene pozitivan iskorak slažu se Silvano Hrelja (HSU) i Goran Dodig (HDS) koji ukazuju i na potrebu senzibilizacije javnosti za probleme osoba s invaliditetom.

"Osobe s invaliditetom nisu teret nego potencijal društva ako ostvarimo dobre prakse između ostalog i pri zapošljavanju", poručila je Ines Strenja Linić (Most). Upozorila je pritom na poslodavce koji ne ispunjavaju kvotnu obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Zastupnici su u raspravi podržali i konačne izmjene zakona o središnjem registru osiguranika koje bi trebale riješiti problem nepovezanih uplata doprinosa za mirovinsko osiguranje odnosno prosljeđivanje uplata na osobne račune osiguranika u izabrane obvezne mirovinske fondove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!