07:51 / 10.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Misa na Cvjetnicu bez epidemioloških mjera; Bozanić: Otvaraju se vrata Velikog tjedna

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić predvodio je na Cvjetnicu svetu misu u prepunoj crkvi Majke Božje Lurdske, a nakon što su ukinute sve epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja, misa je služena bez maski i na ulazu u crkvu postavljena je blagoslovljena voda. Također tijekom mise vjernici su pružili 'mir jedni drugima'. 


Kardinal Josip Bozanić u propovijedi je istaknuo da je Cvjetnica Nedjelja muke Gospodnje, koja otvara vrata Velikoga tjedna, najsvetijega dijela crkvene godine.

Današnja nedjelja prag je koji nas uvodi u slavlje vazmenoga otajstva Gospodina Isusa Krista, raspetoga, ukopanog i uskrsnulog radi nas i našega spasenja, rekao je u propovijedi.

Cvjetnica predstavlja 'protuslovlje koje se ne smije previdjeti kada mnoštvo iz svega glasa hvali Boga, radosno kličući: Blagoslovljen kralj, onaj koji dolazi u ime Gospodnje, a potom za nekoliko dana viče da se - Isus razapne', dodao je.

Kardinal Bozanić naglasio je u propovijedi da su se i Isusovi učenici, koji su s njim dijelili najvažnije trenutke njegova života, u trenucima Isusove tjeskobe, boli i muke razbježali, izdali ga i ostavili sama. Pozvao je da se pogledaju svijetle i tamne strane Isusove muke te onda izabere stranu na kojoj je Krist.

- Koliko smo ga puta i sami izdali te stali na stranu onih koji su suglasni s Pilatom i Herodom, upitao je i poručio da se tek onda kada se shvate ta protuslovlja života, može ući u slavlje Velikoga tjedna.

Ljudska pravda, dodao je Bozanić, nije uvijek na strani osuditelja, a istina nije uvijek na strani većine. U propovijedi je podsjetio i kako evo sada traje i užasan rat u Ukrajini, koja je napadnuta.

No, naglasio je kardinal Bozanić, poslije Kristove smrti na križu, slijedila je velika pobjeda.

- Kada prihvatimo da smo u vlastitu životu bili izdajice i toliko puta upali u protuslovlja, možemo uistinu pokušati izabrati stranu na kojoj želimo biti. Tako su i apostoli pogriješili, izdali, zaspali, zanemarili ozbiljne situacije, ali kada su se pokajali i otvorili milosrđu Oca nebeskoga, krenuli su u nešto novo, veće i obećavajuće, poručio je zagrebački nadbiskup Bozanić.

Zagrebačka nadbiskupija jučer je priopćila da se nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su sadržavale i ograničenja u pastoralnom djelovanju propisana od Stožera civilne zaštite RH, dokidaju epidemiološke mjere. Tako se, uz ostalo, pričest opet može primati na oba načina - na ruke i na jezik; u liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira; a na ulazu u crkve postavljene su posude s blagoslovljenom vodom.

Blagoslov maslinovih i palminih grančica

Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Sa Cvjetnicom počinju dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog - Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!